Poljski parlament odbacio homoseksualne zajednice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2013. u 15:44
Guliver/Thinkstock

Nijedan nacrt zakona nije predviđao ni brak ni usvajanje djeteta za homoseksualne parove.

Sejm, donji dom poljskog parlamenta, odbacio je u petak tri nacrta zakona namijenjena uvođenju u Poljsku civilne zajednice za homoseksualne i heteroseksualne parove. Dva nacrta koje su podnijele lijeve stranke odbačena su velikom većinom glasova, dok je onaj Građanske platforme na vlasti, najkonzervativnije od tri, odbačen sa samo 17 glasova razlike (228 protiv, 211 za, 10 suzdržanih).

Nacrt Pokreta Palikot (antiklerikalna oporba) i socijaldemokratske ljevice (oporba) određivao je parovima zajednički fiskalni namet. Nacrt Građanske platforme predviđao je da bi se veza dviju osoba istog spola ili različitih spolova mogla sklopiti pred bilježnikom ili gradonačelnikom. Nacrt nije jamčio pravo na naslijeđe nakon smrti jednog partnera.

Nijedan nacrt nije predviđao ni brak ni usvajanje djeteta za homoseksualne parove.

Po katoličkoj desnici, sva tri nacrta išla su "za legaliziranjem moralne dekadencije društva i cementiranjem krize tradicionalnog modela obitelji", prema riječima zastupnika konzervativne stranke Pravo i pravda Artura Gorskog.

Autori triju nacrta pozvali su na poštivanje dostojanstva i civilnih prava svih građana. Vlada nije službeno zauzela stav s obzirom da je duboko podijeljena u pogledu toga vrlo osjetljivog pitanja u Poljskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close