Poljski mesari gube 140 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2019. u 22:00
Snimke iz klaonice užasnule su Europu, Foto: 
REUTERS

Oštro pale cijene govedine.

Nekoliko zemalja smanjilo je uvoz govedine iz Poljske nakon televizijskog dokumentarca o klaonici u kojoj se prerađuje meso bolesnih krava, izjavio je čelnik udruge proizvođača mesa. Iz poljske udruge proizvođača govedine i uzgajivača PZHiPBM priopćili su da su domaće cijene govedine u posljednjih nekoliko dana oštro pale.

Ako se taj trend nastavi, poljski bi proizvođači ove godine mogli zabilježiti gubitak od oko 600 milijuna zlota (140 milijuna eura). Čelnik poljske udruge proizvođača mesa Witold Choinski naglasio je pak da nijedna zemlja nije otkazala uvoz mesa iz Poljske, ali da mnoge zemlje smanjuju uvoz. Nije naveo nijednu zemlju poimence niti je dao pojedinosti o obujmu smanjenja uvoza. Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje od čega 85 posto plasira u izvoz. Podsjetimo, istraživački novinar Patryk Szczepaniak zaposlio se pod lažnim identiteom u klaonici izvan Varšave i prošlog mjeseca emitirao snimke zlostavljanja i ubijanja bolesnih životinja čije se meso potom koristilo za prehranu ljudi. Nakon izbijanja skandala šef poljske veterinarske službe Pawel Niemczuk kazao je prošlog tjedna da je sumnjivo meso izvezeno u Rumunjsku, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španjolsku, Litvu, Portugal i Slovačku.

U Varšavu je u ponedjeljak doputovala skupina inspektora iz Europske komisije kako bi istražili navode iz dokumentarca, izvijestio je javnost šef poljske veterinarske službe Niemczuk.

Komentirajte prvi

New Report

Close