Poljske tvrtke preplavljene ljudima vladajuće stranke

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2017. u 22:00
Malgorzata Sadurska s mjesta šefice kabineta predsjednika otišla je u Upravu PZU-a / REUTERS

Stranka prava i pravde kompanije koristi za svoje interese.

Imenovanje nove članice Uprave osiguravateljne kompanije PZU razotkrilo je kako vladajuća poljska konzervativna Stranka prava i pravde (PiS) postavlja svoje ljude u državne kompanije kako bi njihov novac koristila za svoje političke interese. Kako piše Reuters, Malgorzata Sadurska u tišini je u lipnju ušla u Upravu PZU-a, nesuđenog vlasnika Croatia osiguranja.

Na novom radnom mjestu Sadurska je odgovorna za nekretnine, strateške partnerske programe te prodaju osiguranja putem banaka. Međutim, 41-godišnja Sadurska nema nikakvog ranijeg iskustva u osiguravateljnom biznisu ni općenito poslovanju, a jedina joj je kvalifikacija diploma iz poslovnog upravljanja fakulteta u Lublinu – i članstvo u PiS-u. No, zato ima zavidnu političku karijeru.

Zastupnica u Sejmu postala je 2005., a u njezinu životopisu još stoji da je bila državna tajnica za rad i socijalnu skrb, a od kolovoza 2015. i šefica kabineta predsjednika Andrzeja Dude. Njezino imenovanje izazvalo je pozornost javnosti, pa je zamjenik predsjednika parlamenta Marek Suski na radiju RMF FM izjavio kako PZU-u treba “osoba koja poznaje PiS-ov program i jamstvo je da će biti implementiran”. No, slučaj Sadurske samo je vrh ledenog brijega. Naime, PiS je u dvije godine u državne tvrtke postavio na stotine svojih stranačkih pouzdanika, a PZU koji ima ključnu ulogu u PiS-ovim planovima sada je pod većom političkom kontrolom nego za komunizma.

Stvaranjem mreže svojih ljudi u državnim tvrtkama PiS želi utjecati na njihovu kadrovsku, investicijsku i poslovnu politiku, tvrde tamošnji analitičari. Svrha je i korištenje novca tih tvrtki za povratak bankarskog i energetskog sektora u domaće vlasništvo. Tako je PZU lani u suradnji s državnim razvojnim fondom otkupio Pekao banku od UniCredita. U ožujku je Enea otkupila elektrane od francuskog Engiea, a elektroprivredni div PGE otkupio je elektrane i toplane od francuskog EDF-a.

Dio poslovne zajednice očekuje da će PZU u suradnji s najvećom bankom, PKO Bank Polski, uskoro preuzeti i TV-postaju TVN24, inače u američkom vlasništvu i poznatu po kritiziranju vlade. No, glasnogovornica banke odbacila je takve tvrdnje izjavivši kako banka nema interesa u medijskom biznisu.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Greška u naslovu! Trebalo je stojati Hrvatske

New Report

Close