‘Poljska koristi EU kao bankomat’

Autor: Poslovni dnevnik , 01. svibanj 2019. u 21:59
Jyrki Katainen/REUTERS

Potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen očekuje veći doprinos Varšave.

Poljska bi morala prestati koristiti Europsku uniju kao bankomat, štoviše u budućnosti bi trebala znatnije financijski pridonijeti europskom bloku, izjavio je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen u Varšavi gdje se obilježava godišnjica velikog vala proširenja.

"EU nije samo tvornica za tiskanje novca, krava koju možete musti. U budućnosti očekujemo veći financijski doprinos Poljske", kazao je dužnosnik Komisije uoči summita u Varšavi na kojem se obilježava 15. godišnjica velikog vala pridruženja, mahom bivših komunističkih zemalja istočne Europe.

"Zahvaljujući članstvu u EU, gospodarski razvoj Poljske je upečatljiv", dodao je Katainen i podsjetio da je ta zemlja od 2004. primila preko 100 milijardi eura europskog novca.

Ističe, međutim, "neposlušnost" Poljske koja se unatoč kritikama Bruxellesa zbog potkopavanja vladavine prava oglušuje na pokretanje procedure prema članku 7, čime bi Varšava mogla biti kažnjena suspenzijom prava glasa.

"Trenutno stanje nije dobro jer u Poljskoj imamo pokretanje procedure prema članku 7, no nažalost ništa se nije promijenilo", kazao je potpredsjednik EK-a.

On je također dodao da je Poljska spremna pridružiti se eurozoni, iako je vladajuća stranka Prava i pravde u više navrata objavila da će usvojiti zajedničku valutu tek kada ekonomija bude jednako snažna kao i njemačka.

Komentirajte prvi

New Report

Close