Poljska do 2040. ne ostavlja ugljen

Autor: Tomislav Pili , 07. siječanj 2019. u 22:00
Poljska je najveći potrošač ugljena u Europi/REUTERS

Za 20 godina Poljska će iz najprljavijeg energenta i dalje dobivati trećinu električne energije.

Ekološke udruge ocijenile su "apsurdnim" prijedlog nove energetske strategije Poljske prema kojem će ta država i u budućnosti dobar dio svojih energetskih potreba zadovoljavati iz ugljena.

Poljska je drugi najveći potrošač ugljena u Europskoj uniji, a čak 80 posto električne energije dolazi iz termoelektrana na ugljen.  U prijedlogu nove energetske strategije stoji kako će ugljen imati značajnu ulogu u energetskom miksu do 2040. godine.

Štoviše, iz ugljena će Poljska dobivati trećinu električne energije do 2040. godine. Ekološki aktivisti tvrde kako prijedlog čini premalo za okoliš i u suprotnosti se s planom EU da do 2050. postane ugljično neutralna.

"Plan čak ne uključuje smanjivanje proizvodnje ugljena prije 2030. godine. To je apsurdno. Ako želimo na globalnoj razini smanjiti proizvodnju ugljena za dvije trećine, razvijeni svijet treba ga prestati koristiti", ističe za Financial Times Marek Jozefiak iz poljskog Greenpeacea.

Službena Varšava procjenjuje da će proizvodnja ugljena uglavnom biti stabilna do 2030. godine, iako će njegov udjel u proizvodnji energije pasti na 60 posto u tom razdoblju uslijed rasta udjela obnovljivih izvora, poput vjetroelektrana na moru i energije iz solarnih panela.

"Poljski prijedlog predviđa da će do 2030. obnovljivi izvori imati udjel od 21 posto u ukupnoj potrošnji energije. Cilj EU-a je 32 posto", kaže Robert Tomaszewski, energetski analitičar u Polityka Insight.

"Isto je i sa energetskom učinkovitošću. Poljske klimatske ambicije daleko su ispod europskih", kaže Tomaszewski.Trenutno o prijedlogu energetske strategije traje javna rasprava koja završava 15. siječnja. Analitičari ocjenjuju da će poljska vlada usvojiti taj dokument u drugoj polovici godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close