Poljska bi otkupila banke od stranaca, premalo su domaće

Autor: Sergej Novosel Vučković , 27. lipanj 2016. u 14:04
Kome će pripasti poljska podružnica Unicredita?

Na meti su Unicredit, koji ima banku Pekao, te Raiffeisen, a kupci bi bili najjača banka PKO BP i osiguravateljska grupa PZU.

Hoće li Poljska, u kojoj je desna vlada zbog tvrđe nacionalne politike ove godine zaradila i packe izvana, krenuti i u svojevrsnu nacionalizaciju banaka, njihovo preuzimanje iz ruku stranaca? Takav zaključak nameće se iz objave tamošnjeg ministra financija Dawida Jackiewicza, koji je ustvrdio kako je poljska država "zainteresirana za potencijalne bankarske transakcije u Poljskoj i ispitat će koje su joj mogućnosti". 

Sve je moguće 
Na meti su, zapravo, podružnice Unicredita i Raiffeisena, preko kojih bi Poljska povećala svoju kontrolu nad bankarskim sektorom. Njime trenutačno, u 60-postotnom vlasništvu, dominiraju stranci, što i nije puno, usporedi li se sa stanjem u Hrvatskoj, gdje inozemne bankarske grupacije imaju više od 90% imovine banaka. "Govori se o prodaji Raiffeisena i Pekaoa (u vlasništvu Unicredita). Dugo već ukazujemo na to da je sudjelovanje poljskih subjekata u bankarskom sektoru prenisko, i mi ga želimo "repolonizirati", učiniti opet više poljskim", prenijele su poljske novine ministra, koji je dodao da je zanimljiva svaka mogućnost koja uključuje i domaće tvrtke u povećanju prisutnosti u bankama, a što je i potvrda kako je država zabrinuta za zbivanja u resoru te da je odlučila intervenirati, koliko je to uopće moguće.

Njegove su riječi došle oko mjesec dana nakon naklapanja da će Unicredit, zbog loših rezultata, prodati segmente u Poljskoj i Turskoj. O tome se već raspitivao i kod poljskih vlasti, iako su iz kruga šefa poljskog Unicredita Luigija Lovaglija govorili da takvo "rješavanje" ne dolazi u obzir. Pekao, skraćenica od, prevedeno na hrvatski, Poljska banka pomoći, postoji od 1929. kao državna banka, 1999. ju je kupio Unicredit koji drži 50,3 % kapitala (19,5 milijardi zlota, oko 4,8 milijardi dolara), 40-ak posto imaju ostali investitori, a oko 5 posto i škotski Aberdeen Asset Management. Danas je banka druga po snazi u zemlji, nakon one sličnoga naziva – PKO Bank Polski (PKO BP). 

Zanimao se i za Croatiju
Upravo je PKO BP označen kao jedan od potencijalnih otkupitelja i Pekaoa i poljskog dijela Raiffeisena za koji je, šuška se, već i poslao neobvezujuću ponudu… Drugi jaki partner bio bi PZU, osiguravateljska grupa u većinskom državnom vlasništvu i lider u uslugama osiguranja s prihodima od 4 milijarde dolara, a koji se 2013. ozbiljno zanimao i za kupnju Croatia osiguranja. Šef PZU-a Michał Krupiński ustvrdio je da bi se bankarski sektor u Poljskoj mogao svesti na 5-6 igrača, čime je pokazao i svoje ambicije. "Analizirat ćemo sve mogućnosti, uključujući i ovu vezanu uz Raiffeisen banku", kazao je Krupiński.

Komentirajte prvi

New Report

Close