Poljoprivreda i prehrambena industrija ostvarile izvoz vrijedan 3,2 mlrd. dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2017. u 21:59
Srbija je lani izvezla više od dva milijuna tona kukuruza/ DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Agrarni sektor Srbije u ukupnom izvozu sudjeluje s više od 21%, a najviše se prodaje kukuruz, maline, jabuke i cigarete.

Srpska poljoprivreda i prehrambena industrija 2016. godine ostvarile su izvoz vrijedan 3,2 milijarde dolara,  postotak izvoza raste, ali pojedini stručnjaci smatraju da je to daleko od mogućnosti srpskih njiva, pišu Večernje novosti.

Prema službenim podacima, agrarni sektor u ukupnom robnom izvozu sudjelovao je s nešto više od 21 posto, a Srbija najviše prodaje kukuruz, cigarete, maline, pšenicu i jabuke. "Vrijednost izvoza kukuruza prošle godine bila je 314 milijuna eura, cigareta 250 milijuna eura, malina 223, pšenice 120, jabuka 113, šećera 112, jestivog suncokretovog ulja 56 i sojinog sirovog ulja 46 milijuna eura", kaže Milan Ćuprić, rukovoditelj grupe za ratarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, dodajući da srpska proizvodnja zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, a sav se višak izvozi, u čemu dominiraju žitarice.

 

1,4 mlrd.

eura vrijedan je lanjski izvoz Srbije na tržište Europske unije

Prošle godine Srbija je izvezla više od dva milijuna tona kukuruza i gotovo milijun tona pšenice, a također je značajan izvoznik brašna, pri čemu pokriva sva regionalna tržišta, BiH, Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju. Glavni vanjskotrgovinski partner Srbije je Europska unija, s više od 50 posto, 2016. godine na tržište EU Srbija je izvezla proizvode vrijedne 1,4 milijarde dolara, dok je uvoz iznosio 846 milijuna dolara. Izvoz u zemlje Cefte bio je oko 1,2 milijarde dolara.

"Suficit u izvozu poljoprivrednih proizvoda dosegnuo je 1,8 milijardi eura, čime je smanjen ukupan deficit na nešto više od četiri milijarde eura", navodi Vukosav Saković, direktor Žita Srbije, objašnjavajući da je u stvaranju suficita poljoprivrede najviše pridonio upravo izvoz kukuruza, zatim pšenice, a i suncokreta i soje, te jestivog ulja od soje i suncokreta. Prema njegovim riječima, često se postavlja pitanje zašto se izvozi kukuruz i pšenicu, a ne prerađevine, dok je na listi izvoza najmanje 15 prerađevina od tih žitarica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close