Poljaci žele američki plin, ali jeftiniji

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2017. u 22:00
Predsjednik Poljske Andrzej Duda/REUTERS

U odnosu na Katar i Rusiju, SAD traži značajno višu cijenu.

Poljska još nije donijela odluku o uvozu američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) jer bi za takvu odluku cijena trebala biti konkurentna, rekao je u intervjuu za ruske Ria Novosti poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

"Prije nekoliko mjeseci stiglo je par tankera iz Amerike, ali bio je to pilot projekt kako bismo se uvjerili da je uvoz iz SAD-a tehnički moguć. Taj je projekt bio uspješan, no sada očekujemo uvjete budućega ugovora", rekao je Waszczykowski. Dodao je kako Poljska želi uvoziti plin iz SAD-a, ali pod uvjetom da njegova cijena bude konkurentna cijenama drugih dobavljača, kao što su Katar i Rusija.

"Trenutno je plin iz SAD-a značajno skuplji, no predlože li Amerikanci ugovor koji će biti konkurentan uvozu iz Katara ili drugih regija, možemo ga razmotriti", rekao je poljski šef diplomacije. Ranije je poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio da Poljska može postati energetsko čvorište kroz koje će američki plin biti distribuiran u srednju i istočnu Europu.

Po njegovim riječima, to je bila tema razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom početkom srpnja. Poljske godišnje potrebe za plinom iznose oko 15 milijardi prostornih metara, od čega ruski Gazprom dostavlja 10 milijardi. Poljaci su 2015. u rad pustili LNG terminal Swinoujscie, kapaciteta pet milijardi prostornih metara plina godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close