Politička kriza srozala promet hotela u Barceloni

Autor: Marija Crnjak , 02. studeni 2017. u 13:45
Politička nestabilnost urušava turistički profit/REUTERS

Hotelske performanse u Barceloni do listopada bile su snažne čak unatoč terorističkom napadu 18.8.

Prvi podaci analize konzultantske kuće STR pokazali su značajan pad u poslovanju hotela u Barceloni nakon referenduma o osamostaljenju Katalonije.

Prvih dana nakon referenduma RevPAR (prihod po sobi)  u tamošnjim se hotelima značajno srozao, s najvećim padom od čak 27,5 posto 4. listopada u odnosu na lani. Zanimljivo, hotelske performanse u Barceloni do listopada bile su snažne čak unatoč terorističkom napadu 18. kolovoza i demonstracijama uoči referenduma. Uz blagi pad popunjenosti hotela u tjednu nakon napada, Barcelona je zabilježila rekordan RevPAR u kolovozu i rujnu, zabilježivši dvoznamenkast rast u odnosu na iste mjesece u 2016.

U kolovozu je bila riječ o 146,11 eura, a u rujnu 140,75 eura ). Analitičari napominju da su rezultati u kolovozu bili još bolji zbog održavanja najvećeg svjetskog kongresa kardiologa krajem tog mjeseca, koji obično ugošćuje oko 30.000 posjetitelja. Međutim, hoteli na tržištu Barcelone bilježe otkazivanja grupa od početka listopada, i poslovanje je usporilo zbog političkih previranja. To će izravno utjecati na razinu popunjenosti u ostatku godine, zaključuju analitičari. Inače, dosad je Barcelonu godišnje posjećivalo i do 31 milijuna turista godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close