Politička drama ugrožava portugalski oporavak

Autor: Tomislav Pili , 10. studeni 2015. u 22:00
Premijer Pedro Passos Coelho tijekom rasprave u parlamentu/REUTERS

Formiranje vlade koja bi napustila politiku štednje moglo bi rezultirati snižavanjem rejtinga i gubitkom ECB-ova štita.

Politički potres u Portugalu snažno se negativno odrazio na financijske izglede zemlje, a inozemne banke očekuju daljnje pogoršanje stanja.

U tamošnjem parlamentu u utorak se raspravljalo o povjerenju vladi premijera Pedra Passosa Coelha koja je kormilo preuzela prije samo 11 dana. Protiv manjinske vlade desnog centra koja kontrolira 107 mjesta u parlamentu udružila se koalicija oporbenih lijevih stranaka u sastavu Socijalistička stranka, Lijevi blok i komunisti, a koji zajedno drže 120 zastupničkih mjesta. Zbacivanjem Coelha lijeva koalicija namjerava od predsjednika Anibala Cavaca Silve zatražiti mandat za formiranje nove vlade i napustiti politiku štednje kojoj je odan Coelho.

Glasovanje o povjerenju je završeno u večernjim satima, a do zaključenja broja nije bio poznat rezultat. No, već sama najava u ponedjeljak da će doći do glasovanja u parlamentu odaslala je udarni val u obliku skoka prinosa na portugalske državne obveznice. Analitičari smatraju da bi politički zaokret u Portugalu mogao rezultirati snižavanjem kreditnog rejtinga zemlje što bi njezine obveznice učinilo neprikladnim za otkup u sklopu programa Europske središnje banke.

Na taj bi se način izgubio značajan financijski štit koji pruža ECB. Analitičari Deutsche Banka, piše Bloomberg, pak ne očekuju da će eventualna lijeva vlada krenula u značajnu proračunsku potrošnju. Od takve vlade analitičari očekuju tek povećanje minimalne plaće i ukidanje rezanja mirovina i plaća u javnom sektoru. Štoviše, Europska komisija i eurozona imaju cijeli niz alata kojim mogu učiniti pritisak na novu vladu. Međutim, pri tome moraju biti obazrivi jer bi preveliki pritisak mogao biti kontraproduktivan, ocjenjuju u Deutsche Bank.

U tom kontekstu vrijedi podsjetiti da je rejtinška agencija Standard & Poor's prije listopadskih izbora objavila kako promjena ekonomske politike može ugroziti portugalske srednjoročne fiskalne i ekonomske ciljeve i time značajno pogoršati uvjete vanjskog zaduživanja. Politički potres već je užasnuo portugalske poslodavce. Tako je stotinu tamošnjih poslovnih ljudi uputilo javni apel  politici u kojem poručuju kako politička nesigurnost može ugroziti ekonomski oporavak zemlje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close