Političarima u BiH je zajedničko tek to da nisu siromašni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2014. u 14:29
Zlatko Lagumdžija; Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Političke i ideološke razlike kao ni oprečna viđenja nacionalnog pitanja nisu sprječila istaknutije političare u Bosni i Hercegovini da se nađu na istoj strani kada je riječ o imovinskom statusu, proistječe iz podataka o imovinskom stanju koje su oni prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP).

Političke i ideološke razlike kao ni oprečna viđenja nacionalnog pitanja nisu sprječila istaknutije političare u Bosni i Hercegovini da se nađu na istoj strani kada je riječ o imovinskom statusu, proistječe iz podataka o imovinskom stanju koje su oni prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP).

Prema odredbama Izbornog zakona BiH svi kandidati koji se natječu na izborima zakazanim za 12. listopada dužni su do kraja rujna prijaviti imovinu kojom raspolažu a većina je to učinila i prije isticanja tog roka.

Lokalni mediji su već ranije objavili pikanterije iz imovinskog kartona predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je IP-u prijavio da posjeduje imovinu vrijednu nešto više od 1,4 milijuna eura.

Uz dvije kuće od kojih je samo ona u Beogradu vrijedna 870 tisuća eura Dodik je prijavio i vlasništvo nad tri stana u BiH i Srbiji, veliko imanje u Laktašima kod Banja Luke kao i vlasnički udio članova obitelji u nekim tvrtkama čiju vrijednost nije precizirao.

Predsjednik SDP BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija prijavio je vlasništvo ili suvlasništvo nad dva stana u Sarajevu te jednim u Dubrovniku gdje ima i zemljište kao i nad obiteljskim imanjem u naselju Poljine kod Sarajeva koje uključuje luksuznu kuću.

Lagumdžija je izvjestio SIP kako uz to posjeduje i ušteđevinu te dionice nekih tvrtki, sve vrijedno oko 340 tisuća eura.

Lagumdžija ipak dijeli i muke brojnih građana BiH zaduženih kod banaka navodeći kako otplaćuje kredit u iznosu od oko 135 tisuća eura.

I predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, ujedno kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima, potvrdio je kako nije puka sirotinja no vrijednost imovine koju posjeduje odlučio je samozatajno zadržati za sebe.

U imovinskom je kartonu naveo tek kako posjeduje "obiteljsku kuću, okućnicu i račun u banci" te kako je od plaće i drugih naknada u 2013. godini zaradio nešto više od 35 tisuća eura od čega ujedno otplaćuje kredit u iznosu od oko 76 tisuća eura.

U usporedbi s Čovićem sadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji političku karijeru kani nastaviti kao zastupnik u državnom parlamentu pravi je pripadnik radničke klase.

Prijavio je kako od cjelokupne imovine ima stan u jednom neboderu u Sarajevu vrijedan 76 tisuća eura a istodobno otplaćuje čak četiri kredita u ukupnom iznosu od 45 tisuća eura.

Sadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir koji bi također želio u državni vrh prijavio je vrijednost imovine od oko 350 tisuća eura od čega je kuća vrijedna 245 tisuća.

Aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji se natječe za još jedan mandat u državnom vrhu prijavio je kako sve što posjeduje vrijedi ukupno 266 tisuća eura što uključuje kuću i zemljište.

Za najbogatije političare ipak uvjerljivo slove Jerko-Ivanković-Lijanović, sadašnji ministar poljoprivrede u vladi Federacije BiH koji je prijavio imovinu vrijednu devet milijuna eura te Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB).

Lijanović je naveo kako najveći dio njegove imovine zapravo predstavlja 66 posto vlasničkog udjela u mesnoj industriji "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

Prema pisanju Radončićevog "Dnevnog avaza" on je pak SIP-u prijavio imanje u jednom selu te kuću u Sarajevu površine 240 četvornih metara.

Temelj njegova bogatstva, prema prijavi, je ipak u "obavljenoj prodaji 100 posto kapitala 'Avaz roto pressa' koji će se sukcesivno isplaćivati a ukupna vrijednost cijelog posla planirana je u iznosu od 200 milijuna konvertibilnih maraka (102,3 milijuna eura)".

Prema posljednjim dostupnim statističkim pokazateljima prosječna plaća u BiH tek je nešto veća od 400 eura. U zemlji za koju se procjenjuje da ima oko 3,8 milijuna stanovnika njih više od 556 tisuća je nezaposleno.

Komentirajte prvi

New Report

Close