Policijska akcija u Srbiji, uhićen Frikomov konzultant

Autor: Danijela Jozić / VLM , 26. studeni 2012. u 22:01
Miroslav Mišković pod povećalom je pravosuđa, no on se izmaknuo, dok je Zvonimir Nikezić, konzultant mnogih međunarodnih tvrtki, od prošlog tjedna u pritvoru

Marko Pipunić, koji u Srbiji ima kombinat Ratkovo, kao i Nexe grupa, vlasnica tvrtke Jelen Do, ne očekuju probleme u susjednoj državi.

Hoće li uskoro biti uhićen jedan od najvećih srpskih tajkuna Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga? Pitanje svih pitanja kojim se u posljednje vrijeme bave srpski mediji, moglo bi se i promijeniti u kome je sve od protagonista s poslovne scene zapravo policija za petama? U Srbiji se već neko vrijeme, pogotovo od smjene vlasti, provode jake policijske istrage i antikorupcijske akcije. Zanimljivo je da tamošnji mediji spominju i hrvatske tvrtke koje su tijekom privatizacije kupile tvrtke u Srbiji, primjerice Frikom koji je kupio Agrokor Ivice Todorića i Žito Marka Pipunića. Konkretno, Frikom se spominje jer je konzultant tijekom njegove privatizacije bio Zvonimir Nikezić, koji se pak od kraja prošlog tjedna nalazi u pritvoru zajedno s još osam osoba zbog malverzacija u aferi Azotara.

Vučićev popis
Ta je skupina, prema tvrdnjama njihova Državnog odvjetništva, oštetila Srbiju za pet milijuna eura tako što su privatnim tvrtkama koje na to nisu imale pravo prodavale mineralno gnojivo po povlaštenim cijenama. Agilni Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik Vlade, ujedno ministar obrane i policije, u nedjelju je, gostujući u emisiji na televiziji B92, znakovito rekao: "Tek smo otvorili gnojivo, a poslije prelazimo na pšenicu." Među predmetima koji se ispituju, prema njegovim riječima, ima "i četiri-pet ogromnih, koji su počeli tresti ili će tek protresti Srbiju". Policija i odvjetništvo navodno još od rujna češljaju Delta grupu zbog privatizacije C marketa i pet cestarskih tvrtki, što znači da se slučajevi Miroslava Miškovića nalaze na Vučićevu popisu. Zanimljivo je Vučić govorio upravo o Zvonimiru Nikeziću kazavši kako su u afere na kojima policija radi "umiješane velike tvrtke, kompanije, velika i moćna imena te političko-financijske strukture". "Nikezić je veliki stručnjak, ne postoji privatizacija koja je bez njega napravljena, kao ni banka koja je bez njegova miješanja provela restrukturiranje. Sve što uzmete, tu je taj čovjek", rekao je Vučić. Nikezićevo ime se spominje i u slučaju Agrobanke. Zanimljivo je da su klijenti njegove tvrtke Ces Mekon sve redom ugledna međunarodna imena: Siemens, Tondach, Strabag, Carlsberg, Ringier…

Kombinati i zemljište
Tu se navode i Telekom Srbije, ali i Delta holding te Agencija za privatizaciju, kao i pojedina državna ministarstva. Inače, na inicijativu Savjeta za borbu protiv korupcije namjerava se ispitati i privatizacija poljoprivrednih kombinata, čijom su kupnjom novi vlasnici postali i vlasnici zemljišta koje su obrađivali. Tu se pak osim Frikoma spominje i osječka tvrtka Žito te našička Nexe grupa. Vlasnik Žita Marko Pipunić nam je rekao su prije nekoliko godina kupili Poljoprivredni kombinat Ratkovo i da je ta tvrtka već u svom vlasništvu imala dvije tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta. "Mi smo Ratkovo kupili od jedne privatne tvrtke. Nemamo informacija da bi se tu nešto revidiralo, ne očekujemo probleme. Ratkovo normalno posluje", poručio nam je Pipunić. Iz Nexea su nam pak poručili da nemaju poljoprivredna zemljišta, već samo koncesije poput onih na kamenolome te da sukladno važećim propisima plaćaju naknadu za eksploataciju mineralne sirovine.

Prodaja Frikoma

Nikezića angažirala država 

U Agrokoru nisu htjeli komentirati aktualnu situaciju u Srbiji. Ipak, doznajemo da Zvonimir Nikezić nije bio njihov konzultant, već ga je angažirala Agencija za privatizaciju.
Frikom je kupljen preko natječaja, a danas je to jedna od najboljih proizvodnih tvrtki u Srbiji.  

Komentirajte prvi

New Report

Close