Pokrenuto stvaranje balkanskog Beneluksa

Autor: Ante Pavić , 07. listopad 2013. u 17:20
Balkanske države često imaju trgovinske prijepore

U novoj gospodarskoj asocijaciji bili bi Albanija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija.

Nakon što je ranije najavljivano nekoliko inicijativa bliske suradnje zemalja bivše Jugoslavije, najnovija ideja je stvaranje balkanskog Beneluksa.

Albanija, Kosovo, Crna Gora pokušavaju obnoviti ideju stvaranja takvog entiteta koji bi uključio i Makedoniju. Tvorci smatraju da bi spajanje tržišta navedenih zemalja donijelo ekonomske koristi. O tome se posebno raspravljalo prošlog mjeseca u Tirani za vrijeme sastanka Akcijske skupine za ekonomsku i europsku integraciju (AGREEI) na kojoj su uz albanske, kosovske i crnogorske predstavnike sudjelovali i predstavnici Austrije. Sporazum o slobodnoj trgovini Albanije i Kosova značajno je povećao trgovinsku razmjenu dvije zemlje pa je pokazan kao primjer.

"Čini se da je u tijeku ujedinjavanje kosovsko-albanskog tržišta, a pozivnice za udruživanje trebale bi biti na stolu za Makedoniju i Crnu Goru koje su slične veličine i izložene vrlo sličnim izazovima na putu prema EU", kazao je Gunther Fehlinger, suosnivač i član upravnog odbora AGREEI-a koji je i pokrenuo ideju balkanskog Beneluksa, prenosi SETimes.

Komentirajte prvi

New Report

Close