Pogoršana poslovna klima u zemlji u koju najviše odlaze Hrvati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2019. u 12:34
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poslovna klima u Njemačkoj ponovo je pogoršana u travnju, pokazalo je u srijedu istraživanje ekonomskog instituta Ifo, očitujući sve veću zabrinutost poslovnih čelnika zbog trgovinskih napetosti koje zadaju glavobolju izvoznicima.

Ifov indeks poslovnih očekivanja pao je u travnju za pola boda u odnosu na revidiranu vrijednost u ožujku, kliznuvši na 99,2 boda.

Time je nakon kratkotrajnog oporavka u ožujku ponovo krenuo silaznom putanjom iz prethodnih šest mjeseci.

"Ispario je blagi optimizam iz ožujka u pogledu poslovanja u predstojećim mjesecima", konstatira u priopćenju čelnik instituta Clemens Fuest.

"Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu i dalje usporavaju", dodaje Fuest.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier prošlog je tjedna izjavio da vlada očekuje rast BDP-a u ovoj godini za 0,5 posto. Prošle je godine gospodarstvo poraslo 1,4 posto.

Vlada je već u siječnju snizila prognozu rasta za ovu godinu s 1,8 na 1,0 posto. Njemačka je ušla u desetu godinu rasta aktivnosti ali je na kraju 2018. za dlaku izbjegla recesiju.

Njemački izvoznici muku muče s oslabljenom inozemnom potražnjom, trgovinskim napetostima koje je generirala politika američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu" a uteg im je i neizvjesnost povezana s izlaskom Britanije iz Europske unije.

S obzirom na teško trgovinsko okruženje očekuje se da će jedini pokretač rasta njemačkog gospodarstva u ovoj i idućoj godini biti snažna domaća potražnja, poduprta rekordnom zaposlenošću, rastom plaća koji potpiruje inflaciju i niskim troškovima zaduživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close