Pogodite kome je S&P upravo snizio kreditni rejting

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 12:54
Epa

Agencija Standard & Poor’s snizila je kreditni rejting Španjolske, upozoravajući da sve dublja recesija sužava raspoložive opcije vlade u Madridu za zaustavljanje silaznog trenda gospodarskih aktivnosti a negativan je faktor i spori proces upostave europske bankovne unije.

Agencija Standard & Poor's snizila je kreditni rejting Španjolske, upozoravajući da sve dublja recesija sužava raspoložive opcije vlade u Madridu za zaustavljanje silaznog trenda gospodarskih aktivnosti a negativan je faktor i spori proces upostave europske bankovne unije.

Rejting Španjolske snižen je za dvije razine, s 'BBB+' na 'BBB-', što znači da je zemlja korak do statusa kojim S&P signalizira ulagačima da ne preporučuje ulaganja u državne obveznice zemlje s takvom ocjenom.

Prognoza je negativna i odražava stajalište agencije o značajnim rizicima za gospodarski rast i za stanje u španjolskom državnom proračunu. Negativan je i faktor neizvjesnost u eurozoni.
"Držimo da se smanjuje kapacitet španjolskih državnih institucija (domaćih i multilateralnih) da se uspješno nose s ozbiljnim izazovima koje postavlja aktualna ekonomska i financijska kriza", zaključuje S&P u priopćenju objavljenom u srijedu.

Upozoravaju i da čelnici eurozone moraju početi provoditi sporazum o uspostavi bankovne unije koja bi Europi omogućila da izravno dokapitalizira španjolske banke i smanji teret za vladu u Madridu. Španjolska je u recesiji od prve polovine ove godine, po drugi puta u samo nekoliko godina, a nezaposlenost se uporno drži nadomak razini od 25 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Totalno očekivano nakon uvođenja mjera štednje.

New Report

Close