Poduzetnici od Macrona traže djela umjesto ‘ljubavnih izjava’

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2018. u 22:00
Predsjednik Emmanuel Macron šarmirao je poslovne ljude obećanjem o olakšavanju poslovanja /REUTERS

Gospodarski rast usporava, nezaposlenost se ne smanjuje, a nedostaje i rezanje državne potrošnje.

Kad je prije 15 mjeseci izabran za predsjednika Emmanuel Macron šarmirao je čelnike kompanija obećanjem da će olakšati poslovanje u Francuskoj, no gospodarstvo ostaje slabašno, a poslovni čelnici počinju gubiti strpljenje.

Macron, bivši investicijski bankar, obećao je da će Francusku voditi kao svojevrsnu inovativnu tvrtku (start-up). Brzo je tako krenuo u reformu poznatog složenog radnog zakonodavstva kako bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje radnika. Obećao je također da će privući strana ulaganja, potaknuti slabašan rast i smanjiti nezaposlenost koja je bila zaglavila na razini od oko 10 posto za vrijeme njegova prethodnika, socijalista Francoisa Hollandea.

No, smanjenje poreza usmjereno poticanju potrošnje i investicija tek treba polučiti bolje rezultate: njegova vlada primorana je smanjiti projekcije ovogodišnjeg rasta s dva na 1,7 posto. Stopa nezaposlenosti sporo se smanjuje te se i dalje drži na 9,1 posto, a popularnost Macrona drži se na rekordno niskih 36 posto. Za sada taj 40-godišnji centrist može još uvijek računati na široku potporu u poslovnoj zajednici, premda čelnici kompanija upozoravaju da će se to promijeniti ako Macronov projekt ne poluči bolje rezultate.

"Moramo priznati da nije sve loše. Reforme koje nikad nisu bile provedene, u samo su godinu dana bile poduzete", kazao je Jacques Letort, direktor građevinske tvrtke. Njegov stav većinom dijele sudionici ljetnog sastanka udruge poslodavaca MEDEF, završenog u srijedu u predgrađu Pariza Jouy-en-Josas. Poslovne čelnike impresioniralo je što je Macron uspio progurati reformu radnog zakonodavstva usprkos opetovanim masovnim prosvjedima sindikata radnika.

"Macron je donio vrlo snažne odluke", kazala je AFP-u na konferenciji čelnica kompanije za najam nekretnina Francoise Cattalan-Johnson. Istraživanje OpinionWaya provedeno prošlog mjeseca pokazalo je da 54 posto poslovnih čelnika iskazuje zadovoljstvo Macronovim potezima, što je 13 postotnih bodova više nego u svibnju, kad je muku mučio zbog prosvjeda u državnom sektoru i štrajkova u željezničkom sektoru. Njih 65 posto odobrava što je vlada nastavila provoditi reforme unatoč prosvjedima, pokazala je nadalje srpanjska anketa.

No, svijet korporacija počeo je pokazivati znakove gubitka strpljenja. "Macronova vlada poduzetnicima je vratila povjerenje, no ono ostaje krhko", rekao je čelnik MEDEF-a Geoffroy Roux de Bezieux. "Od njegovih izjava ljubavi. radije bismo imali dokaze te ljubavi", dodao je. U poslovnom su svijetu očekivali da će se rezovima u državnoj potrošnji – koja čini 57 posto francuskog BDP-a, nasuprot prosječnih 45 posto u EU – stvoriti prilike u privatnom sektoru. 

Macron je obećao u izbornoj kampanji da će do kraja svog petogodišnjeg mandata srezati broj zaposlenih u državnom sektoru sa sadašnjih 5,6 milijuna za 120.000 ljudi, a to je pitanje izazvalo snažne ulične prosvjede. Premijer Edouard Philippe u nedjelju je pak izjavio da će u 2019. biti ukinuto samo 4500 radnih mjesta u državnom sektoru i njih oko 10.000 u 2020. godini. Te brojke smatraju se premalenima da bi se ostvarila Macronova obećanja, primjećuje AFP.  

Komentirajte prvi

New Report

Close