Podmorjem Meksičkog zaljeva vlada talijanski Eni

Autor: Tomislav Pili , 21. lipanj 2017. u 14:04
Meksiko održao petu aukciju istražnih bušotina/FOTOLIA

Talijanska kompanija osvojila je tri istražna bloka od dodijeljenih deset, ali je potencijalno najbogatiji blok uzeo Lukoil.

Talijanska naftna kompanija Eni ima najviše razloga za zadovoljstvo nakon aukcije bušotina u Meksičkom zaljevu. Prema navodima inozemnih medija, meksička nacionalna komisija za ugljikovodike u ponedjeljak je provela petu aukciju otkako je 2014. državni naftni div Petroleos Mexicanos (Pemex) izgubio monopol na istraživanje podmorja Meksičkog zaljeva. 

 

170 tisuća

barela nafte dnevno moglo bi se proizvoditi iz dodijeljenih blokova

Uspjeh u ožujku
Talijanska kompanija dobila je pravo na istraživanje u tri od deset područja koja su dodijeljena naftnim kompanijama. Podsjetimo, Eni je u ožujku ove godine izvijestio da je pronašao naftu na polju Amoca-2 u Meksičkom zaljevu koje je osvojio u natječaju prije dvije godine. Sada je nova dva bloka Eni dobio u suradnji s meksičkom tvrtkom za istraživanje Citla Energy, a jedan blok u pertnerstvu sa tvrtkom Capricorn Energy, podružnicom britanskog Cairn Energyja.

Pemex je jedan blok dobio u partnerstvu s njemačkim DEA Deutsche Erdöl, a drugi s kolumbijskom državnom kompanijom Ecopetrol. Od ostalih naftaša vrijedi spomenuti španjolski Repsol koji je dobio jedan blok u suradnji sa meksičkim Sierra Oil & Gas, najvećim pobjednikom prijašnjih aukcija, ruski Lukoil te zajedničku ponudu Totala i Shella.

 

8,2 mlrd.

dolara investicija slit će se u Meksiko ako se pronađe nafta u svim blokovima

Kinezi najveći gubitnici
Lukoilov blok 12 potencijalno je najbogatiji naftom jer se procjenjuje da skriva 958 milijuna barela nafte. Među gubitnicima ove aukcije izdvaja se kineski CNOOC čija ponuda nije prihvaćena. Inače, ta je kompanija u prosincu osvojila dva istražna bloka. Meksičko ministarstvo energetike u lipanjskoj je aukciji ponudilo ukupno 15 područja za istražna bušenja, ali za njih pet nije bilo dovoljno interesa.

Ministar energetike Pedro Joaquin Coldwell izjavio je kako je rezultat aukcije sjajan s obzirom na okružje još uvijek niskih cijena nafte. Ministar je izrazio nadu kako bi u dodijeljenim područjima kompanije mogle dnevno proizvoditi oko 170.000 barela nafte. Ako se u tih deset područja pronađe nafta, u Meksiko bi se moglo sliti preko osam milijardi dolara investicija. Ugovorom je predviđeno da meksička država dobiva 77,4 posto dobiti od prodaje nafte koja će se eventualno pronaći u podmorju, a pod određenim uvjetima udjel dobiti može dosegnuti i 83,9 posto, izjavio je Juan Carlos Zepeda, čelnik Nacionalne komisije za ugljikovodike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close