Podizanje minimalnih cijena: Oni koji kupuju više Nutelle i Cole – plaćat će više

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2019. u 13:47
Foto: Marcus Brandt/DPA/PIXSELL

Vlada je u prosincu odgodila najavljeno podizanje minimalnih cijena prehrambenih proizvoda zbog prosvjeda ‘žutih prsluka’ čije su nezadovoljstvo prouzročili viši troškovi života i pritisak na budžete kućanstava.

Troškovi hrane za kućanstva u Francuskoj neće dramatično porasti zbog podizanja minimalnih cijena prehrambenih proizvoda kojim se nastoji poboljšati prihode poljoprivrednika, ustvrdio je u petak francuski ministar poljoprivrede.

Vlada je u prosincu odgodila najavljeno podizanje minimalnih cijena prehrambenih proizvoda zbog prosvjeda 'žutih prsluka' čije su nezadovoljstvo prouzročili viši troškovi života i pritisak na budžete kućanstava.

Zakon o podizanju minimalnih cijena hrane, nazvan "od polja do vilice", spada među predizborna obećanja predsjednika Emmanuela Macrona. Njime je Macron želio osigurati podršku poljoprivrednika, važne biračke skupine u Francuskoj.

Poljoprivrednici se već dugo žale na niske marže, tvrdeći da su žrtve natjecanja maloprodajnih tvrtki u snižavanju cijena kako bi u dućane privukle što više kupaca.

Novi zakon predviđa 10-postotno povećanje minimalnih cijena prehrambenih proizvoda. Ograničava također promotivne ponude trgovaca uvođenjem limita na popuste na 34 posto vrijednosti proizvoda. Troškovi za hranu kućanstava u Francuskoj porast će u prosjeku od 50 centi do tri eura mjesečno, ustvrdio je u razgovoru za CNews ministar poljoprivede Didier Guillaume.

Istaknuo je također da će cijene proizvoda koji se – često uz popust – prodaju u supermarketima, uključujući Nutellu, Coca-Colu i granolu, porasti samo pet posto. "Kućanstva će na kraju plaćati više samo ako su njihova kolica puna Nutele i Coca-Cole. Cijena tih proizvoda porast će, ali ne i cijene mesa, ribe, sira i povrća", kazao je Guillaume za CNews.

Lanci supermarketa poput Carrefoura, Casina i privatnog Leclerca obično na proizvodima poljoprivrednika zarađuju od 30 do 40 posto, kazao je ministar. "Pozivam ih da prekinu s takvom praksom", dodao je Guillaume.

Michel-Edouard Leclerc, izvršni direktor lanca supermarketa Leclerc, maloprodajne tvrtke za prehrambene proizvode s najvećim tržišnim udjelom u Francuskoj, žestoko je kritizirao novi zakon, nazivajući ga "prijevarom". Poljoprivrednici neće dobiti više cijene za svoje proizvode, ističe on.

Odvojeno je francuski ministar poljoprivrede potvrdio da je devet francuskih tvrtki kupilo gotovo 800 kilograma pokvarene govedine iz Poljske. Jučer su poljske vlasti potvrdile da je u više zemalja Europske unije izvezeno ukupno 2,7 tona govedine sumnjive kvalitete. "To je grozna prijevara", zaključio je Guillaume.

Komentirajte prvi

New Report

Close