Počinje gradnja TE Ugljevik 3 i hidroelektrane Mrsovo

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2014. u 22:00
Termoelektrana Ugljevik 3 imat će ukupnu instaliranu snagu od 600 megavata

Kompanija Comsar energy ulaže 350 milijuna KM u dva projekta u BiH.

Kompanija Comsar energy investirat će ove godine u Republici Srpskoj (BiH) oko 350 milijuna KM u dva velika projekta, izgradnju TE Ugljevik 3 i HE Mrsovo u općini Rudo.

Ukupna investicija u oba postrojenja veća je od milijardu eura, piše portal eKapija. Projekt izgradnje TE Ugljevik 3 instalirane snage 600 megavata, osim prve faze izgradnje samog elektroenergetskog postrojenja, obuhvaća i pokretanje površinskih kopova uglja Ugljevik istok 2 i Delići i Peljave-Tobut. Bit će obavljena i priprema terena za uređenje odlagališta jalovine, te će se nabaviti mehanizacija potrebne za otvaranje rudničkih kopova.Projekt izgradnje HE Mrsovo u prvoj polovini 2014. godine predviđa završetak procedure potrebne za dobijanje ekološke dozvole. Izrađena je konačna verzija Studije utjecaja na okolinu, obavljena je stručna revizija studije i javni uvid studije. Nakon što kineski partneri završe glavni projekt nadležne tvrtke izvršit će nostrifikaciju.

Ugovorena je i izrada Studije priključka hidroelektrane na prijenosnu elektroenergetsku mrežu BiH. Paralelno s izradom tehničke dokumentacije teče i postupak eksproprijacije zemljišta koje će biti potopljeno nakon formiranja akumulacije. U drugom dijelu godine planirana je izgradnja naselja za smještaj radnika, radionica, snabdijevanje gradilišta vodom i električnom energijom i otvaranje kamenoloma. Zatim slijedi formiranje drobilišnog postrojenja i betonske baze, te izrada pristupnih puteva i mosta nizvodno od brane. Prvi radovi na skretanju toka rijeke i iskopu temeljnih jama betonske brane planirani su za početak 2015. Godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close