Počinje gradnja autoceste od Prištine do Skopja

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2014. u 22:00
Cesta vrijedi 600 mil. eura

Prometnicu gradi konzorcij Bechtel&Enka.

Vlada Kosova odobrila je početkom tjedna početak radova na izgradnji autoceste Priština-Skopje, odnosno kosovske dionice te autoceste, poznate kao cesta 6., do mjesta Hani i Elezi (Đeneral Janković).

Projekt će stajati oko 600 milijuna eura. Fehmi Mujota, ministar infrastrukture na odlasku, na sjednici kosovske vlade naveo je preporuke Međuministarskog vijeća koje je ocijenilo da su ispunjene sve obveze za potpisivanje ugovora o početku radova na novoj autocesti.Tu drugu autocestu na Kosovu, koja spaja Prištinu s Makedonijom, gradit će američko-turski konzorcij Bechtel&Enka, koji je izgradio i prvu kosovsku autocestu Ibrahim Rugova, za koju su turski projektanti dobili nagradu za najbolji projekt autoceste na svijetu.

Izgrađena autocesta presijeca Kosovo dijagonalno od Vrbnice na granici s Albanijom do Merdara na granici sa Srbijom. Konzorcij Bechtel&Enka izabran je na natječaju kada su otvorene ponude za projekt druge autoceste. Uz američko-turski konzorcij za gradnju druge kosovske autoceste zaintresiran je bio i tursko-italijanski konzorcij CMC-Dogus i kompanija Shtrabak, koja na kraju, unatoč zahtjevu za produženje roka, nije predala svoju ponudu.Vlada Kosova je odluku o gradnji autoceste koja će spajati Kosovo s Makedonijom donijela 12. lipnja 2012. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close