Počeo još jedan sudski postupak protiv Berlusconija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2014. u 12:30
Reuters

Još jedno suđenje bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju, ovaj put zbog podmićivanja senatora, počelo je u utorak ujutro u Napulju.

Još jedno suđenje bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju, ovaj put zbog podmićivanja senatora, počelo je u utorak ujutro u Napulju u njegovoj odsutnosti, javljaju svjetske novinske agencije.

Berlusconi, kojega zastupaju odvjetnici Michele Cerabona i Niccolo Ghedini, optužen je da je bivšem senatoru Sergiu De Gregoriju nakon parlamentarnih izbora 2006. godine platio tri milijuna eura da prijeđe iz male stranke Italija vrijednosti i pridruži se desnom centru.

Prelazak De Gregorija potkopao je vladu tadašnjeg premijera Romana Prodija koja je imala tijesnu parlamentarnu većinu i pridonio njezinu padu 2008. godine.

Berlusconi, koji je izgubio zastupnički imunitet kada je izbačen iz Senata prošle godine zbog osude za poreznu prijevaru, prema talijanskom zakonu nije obvezan nazočiti suđenju.

Bivšem Berlusconijevom savjetniku Valteru Lavitoli također se sudi jer je navodno imao ulogu posrednika u podmićivanju senatora.

Očekuje se da će se dva prva ročišta u utorak i srijedu većinom baviti proceduralnim pitanjima. Također bi trebao biti imenovan novi sudac budući da je sadašnja sutkinja prijavila sukob interesa – ona je udata za tužitelja koji je radio na drugom sudskom postupku u kojemu je Berlusconi osuđen za spolni odnos s maloljetnom, 17-godišnjom prostitutkom i zloporabu vlasti.

Na popisu svjedoka na suđenju našao se i negdašnji premijer i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi, kao i dvojica bivših senatora za koje se očekuje da će izjaviti da im je Berlusconi nudio mito.

De Gregorio je priznao istražiteljima da je primio dva milijuna eura u gotovini i milijun eura za svoj politički pokret "Talijani u svijetu".

Berlusconijevi odvjetnici će tvrditi da je podmićivanje senatora nemoguće budući da svaki zastupnik može slobodno glasati neovisno o pripadnosti svoje stranke.

Berlusconi (77), premijer u tri mandata, izbačen je iz parlamenta u studenome prošle godine nakon 20-godišnje političke karijere zbog osude za poreznu prijevaru.

Berlusconi ne mora ići u zatvor zbog svoje dobi, ali će sud sredinom travnja odlučiti o tome hoće li odraditi godinu dana za javno dobro ili će biti u kućnom pritvoru zbog tog kaznenog djela.

Berlusconijeva Naprijed Italija je druga po snazi politička stranka nakon Demokratske stranke. Iako je izgubio mjesto u Senatu, on je i dalje na čelu najveće talijanske desne stranke. Berlusconi smatra da se može vratiti na političku scenu unatoč sudskim postupcima protiv njega.

Berlusconi je u lipnju osuđen na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu javnog djelovanja zbog zloporabe vlasti i zbog korištenja usluga malodobne prostitutke u predmetu Rubygate. Žalio se na presudu, a njegov odvjetnički tim se nada da će žalbeni sud poništiti tu odluku. Na slobodi je dok ne iscrpi sve mogućnosti žalbi.

Čeka ga još jedno suđenje zbog navoda da je potplatio više od 40 glumica, plesačica, zastupnika i drugih da lažno svjedoče na suđenju u aferi Rubygate.

Komentirajte prvi

New Report

Close