Počeli pripremni radovi za izgradnju Beograda na vodi

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2014. u 17:52
Hoteli, trgovački centar, stambena i kulturna zdanja na jednom mjestu

Uz uklanjanje željezničke pruge na prostoru budućeg stambeno-poslovnog kompleksa počelo je i preseljavanje 250 obitelji koje tu žive.

Veliki projekt Beograd na vodi izgleda da ipak nije bio samo predizborno obećanje tada vladajuće koalicije, a izgradnja bi mogla početi u dogledno vrijeme sudeći po pripremnim radovima koji su ovih dana otvoreni na prostoru beogradske željezničke postaje. Na tom mjestu godinama se nalaze stari kolosijeci koje su radnici počeli ubrzano uklanjati.

Procjenje su da bi raščišćavanje moglo potrajati šest do osam mjeseci čime će se osloboditi teren za izgradnju novog eksluzivnog kompleksa. Uz uklanjanje stare željezničke pruge počelo je i traženje rješenja za preseljenje građana koji tu žive, naime na prostoru budućeg kompleksa smješteno je oko 250 obitelji, većina u krajnje nehigijenskim uvjetima. Krajem prošlog tjedna preseljene su prve dvije obitelji.

 

3mlrd.

dolara spremni su uložiti ulagači iz UAE-a u Beograd na vodi

Predstavljanje u Cannesu
Projekt Beograd na vodi, u koji bi ulagač iz UAE-a bio spreman uložiti čak tri milijarde dolara, obuhvatio bi obalni dio grada uz Savu prema ušću u Dunav, a činili bi ga u prvoj zoni ekskluzivni hoteli i najveći trgovački centar u Srbiji. Druga bi zona obuhvatila gradnju kulturnih i sportskih objekata, a u trećoj bi bili komercijalni objekti. Beograd na vodi trebao bi se prostirati na sto hektara i činiti čak četiri posto ukupnog stambenog i poslovnog prostora glavnog grada Srbije. Projekt je već predstavljen u Dubaiju i na sajmu nekretnina u Cannesu, a Mohamed Al Alabbar, predsjedavajući investicijske tvrtke Emaar properties iz UAE-a, koja je u Dubaiju podigla najvišu zgradu na svijetu Burj Khalifa, predstavio je projekt vladi Srbije sredinom siječnja.U međuvremenu u Beogradu svakog dana uklanjat će se više od 300 metara pruge, a cijeli posao stajat će oko 2,5 milijuna eura. "Odmah nakon osnivanja nove vlade jedna od prvih stvari za koju se nadam da će biti urađena jest osnovanje poduzeća Beograd na vodi, čime će se stvoriti uvjeti za formalan početak izgradnje. Također i uvjeti i za izvlaštenje zemljišta koje nije u vlasništvu Republike Srbije", kaže Siniša Mali, predsjednik Privremenog organa Grada Beograda.

Novi prsten
Očekuje se da će uklanjanje Savskog kolosijeka, zbog teretnog prometa, izazvati najviše problema. "Mi u prvoj fazi imamo zadatak razmontirati trećinu od 50 kilometara pruge. Također i izgradnju novog prstena za ulazak teretnih vlakova na pravcu Topčider-Dunav stanica", rekao je Dragoljub Simonović direktor Željeznica Srbije. 

Eagle Hills

Rade na velikim objektima

Muhamed Al Abbar direktor je i kompanije Eagle Hills koja će biti uključena u projekt Beograd na vodi. Kompanija radi na razvoju velikih projekata na području nekretnina, od dizajna do izgradnje i upravljanja imovinom, uključujući i poslovne objekte u ugostiteljstvu i trgovini, pri čemu, kako tvrde, koriste najnovije tehnologije. "Eagle Hills će se usmjeriti na izgradnju suvremenog gradskog centra s objektima mješovite namjene, uključujući stambene i komercijalne nekretnine, trgovačke centre, objekte maloprodaje, ugostiteljstva, obrazovanja i zdravstvene centre", kaže se u priopćenju kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close