Počeli naplaćivati kazne, ali im nije dugo potrajalo jer je mjerenje prosječne brzine vožnje proglašeno neustavnim

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2019. u 12:11
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Fiksne kamere koje snimaju brzinu se prvenstveno razlikuju u metodologiji snimanja.

Prije par mjeseci u Njemačkoj je na dionici dugoj dva kilometra, počeo kontrolni probni period izračunavanja brzine kretanja vozila koji se zasniva na izračunu na osnovi više snimaka na nekoliko lokacija.

Ovakav način mjerenja je prvi u Njemačkoj te je u pripremi već tri godine. Prije nekoliko mjeseci sustav “Section Control” mjerenja brzine postavljan je na autocesti br. 6 u blizini Hannovera kako bi istestirali njegovu učinkovitost. Početkom godine počeli su s naplaćivanjem prvih kazni, no to nije dugo potrajalo, piše autostart.hr

Sud u Hannoveru odredio je ukidanje ovakvog sustava “Section Control” mjerenja (tj. izračunavanja) brzine vozila, a ministarstvo unutarnjih poslova tu je odluku momentalno sprovelo u djelo. Sudci su svoju odluku obrazložili kako se snimanjem registarski pločica svih vozila koja prolaze kroz zonu kontrole zapravo krše ustavna prava privatnosti, jer nema nikakve pravne osnove za to.

U čemu je kvaka?

Fiksne kamere koje snimaju brzinu se prvenstveno razlikuju u metodologiji snimanja, one prvo izmjere brzinu kretanja te tek kada detektiraju prekršitelja ga usnime (time i imaju pravna osnova za to), dok “Section Control” sustav snima automatizmom sva vozila koja je kreću unutar zone snimanja, te izračunavaju i uspoređuju brzinu pojedinog vozila pri ulasku u zonu i pri izlasku iz zone te potom izračunavaju i izdvajaju prekršitelje koji su na toj dionici ceste imali prosječnu brzinu veću od ograničene.

Komentirajte prvi

New Report

Close