Poboljšano raspoloženje njemačkih potrošača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2013. u 11:41
Ilustracija (FOTO: Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Poboljšana očekivanja Nijemaca bit će dobra vijest za vladu koja se u ovoj godini oslanja na domaću potražnju za podupiranje gospodarskog rasta.

Očekivanja njemačkih potrošača za srpanj dosegnula su najveću razinu u gotovo šest godina zahvaljujući solidnom tržištu rada i snažnim povećanjima plaća, pokazalo je u srijedu istraživanje instituta GfK.

Indeks očekivanja potrošača za srpanj koji izrađuje taj institut a temelji se na anketi među oko dvije tisuće Nijemaca porastao je na 6,8 bodova, što je njegova najviša razina od rujna 2007. Indeks za lipanj iznosio je 6,5 bodova.

Poboljšana očekivanja Nijemaca bit će dobra vijest za vladu koja se u ovoj godini oslanja na domaću potražnju za podupiranje gospodarskog rasta, budući da vanjska trgovina, inače tradicionalni oslonac najvećeg europskog gospodarstva, trpi negativne posljedice krize u eurozoni i usporavanja u Kini.

Izvješće GfK bit će dobra vijest i za posustale zemlje eurozone, koje pokušavaju prodati više svojih proizvoda dobrostojećim Nijemcima kako bi uravnotežile trgovinsku bilancu s Njemačkom.

"Čini se da je optimizam postojan", zakključio je istraživač u institutu Rolf Buerkl.

"Izgledi za primanja Nijemaca dodatno su poboljšani u odnosu na dosadašnju ionako visoku razinu, zahvaljujući stabilnoj zaposlenosti i dobrim sporazumima o kolektivnim ugovorima, što je također poduprlo ekonomska očekivanja", dodao je.

Njemački su radnici ove godine izborili 6,6-postotno povećanje plaća, što je zajedno s umjerenom inflacijom podiglo njihovu kupovnu moć.

GfK-ovo istraživanje ipak pokazuje da je spremnost Nijemaca na kupnju blago oslabila u lipnju, iako u institutu ističu da je i dalje na visokoj razini.

Ujedno su potvrdili prognozu da će osobna potrošnja, na koju otpada gotovo 60 posto njemačkog BDP-a, porasti u ovoj godini oko jedan posto u realnom izrazu, pod uvjetom da se kriza u eurozoni ne pogorša.

Komentirajte prvi

New Report

Close