Poboljšanje poslovne klime u Njemačkoj iznenadilo analitičare

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2019. u 21:59
Ekonomisti su očekivali nepromijenjenu 
vrijednost

Nakon šestomjesečnog razdoblja pada, u ožujku je zabilježen porast vrijednosti indeksa očekivanja menadžera.

Njemačka poslovna klima poboljšana je u ožujku, nakon šestomjesečnog razdoblja pogoršanja, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno izvješće ekonomskog instituta Ifo. Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika porastao je u ožujku na 99,6 bodova, s revidiranih 98,7 bodova u prošlom mjesecu.

Menadžeri su iskazali veći optimizam u pogledu poslovanja u idućih šest mjeseci, a bolje su ocijenili i aktualnu poslovnu situaciju, pokazalo je istraživanje njemačkog ekonomskog instituta. “Njemačko gospodarstvo pokazuje otpornost”, zaključio je čelnik Ifoa Clemens Füst. Analitičare je iznenadio rezultat budući da su očekivali nepromijenjenu vrijednost indeksa u odnosu na veljaču. “Ifovo istraživanje veliko je iznenađenje, posebno ako se uzme u obzir nedavno objavljeni indeks menadžera nabave”, naglasio je ekonomist talijanske banke UniCredit Andreas Rees. Indeks menadžera nabave u njemačkoj industriji spustio se u ožujku na najnižu razinu od 
kolovoza 2012. godine, na 44,7 bodova, signalizirajući pad aktivnosti u proizvodnom sektoru, pokazalo je prošlotjedno izvješće londonske tvrtke Markit. Time je zabilježio pad u 14 od ukupno 15 prethodnih mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close