Po prosperitetu, C. Gora 50. na svijetu, Srbija 52., a BiH 70.

Autor: Poslovni dnevnik , 25. studeni 2019. u 22:00
Crna Gora sve prosperitetnija/SHUTTERSTOCK

Zemlje Zapadnog Balkana su i u ovogodišnjem Indeksu prosperiteta posebno loše rangirane po pitanju osobnih sloboda, društvenog kapitala i prirodnog okoliša.

Svijet je, prema Institutu Legatum iz Londona, prosperitetniji nego što je ikada bio. Zemlje Zapadnog Balkana su po njihovom Indeksu prosperiteta lošije rangirane po pitanju osobnih sloboda, društvenog kapitala i prirodnog okoliša.

  Od tih zemalja najvišu poziciju na listi Indeksa prosperiteta zauzima Crna Gora – 50. mjesto. Po pojedinačnim kriterijumima, Crna Gora najbolje je plasirana po pitanju sigurnosti (46.), investicijskog okruženja (49.) i upravljanja (50.). Po kriteriju osobnih sloboda je na 55. mjestu, društvenog kapitala na 73, ekonomske kvalitete na 80., zdravlja na 91., a prirodnog okolišana 105. mjestu. 

Kosovo bez plasmana
Nakon Crne Gore sljede Srbija na 52. mjestu, Sjeverna Makedonija na 54. mjestu, Albanija na 65. mjestu te BiH na 70. mjestu. Kosovo je, prema navodima Instituta Legatum, među zemljama koje nisu uključene u Indeks prosperiteta zbog nedovoljnog pristupa podacima.

Kao i većinom u istočnoj Europi i zemlje Zapadnog Balkana su u Indeksu prosperiteta lošije rangirane po pitanju ličnih sloboda, društvenog kapitala i prirodnog okoliša.  Društveni kapital mjeri koliko je neko društvo kohezivno u smislu povjerenja, poštovanja i pomaganja među njegovim članovima, kao i u odnosu prema institucionalnim strukturama.

Rast prosperiteta 
"Dobra vijest je da indeks pokazuje kako prosperitet nastavlja rasti u svijetu, i tokom prošle godine i konzistentno od 2007.", rekla je Philippa Stroud, direktorica Instituta Legatum. Ona je dodala da su daljnja poboljšanja u globalnom prosperitetu usporena slabljenjem osobnih sloboda, kao i u oblasti upravljanja.

Na ovogodišnjoj list Indeksa prosperiteta, Danska je zamijenila Norvešku na prvom mjestu, a Sjeverna Amerika ostaje najprosperitetnija regija. Iz istočne Evrope najviše mjesto na listi Indeksa prosperiteta ima Estonija – 21. mjesto.

Slijede Slovenija (27.), Češka (28.), Slovačka (32.), Litva (33.), Letonija (35.), Poljska (36.), Hrvatska (45.), Mađarska (46.), Rumunjska (47.) i Bugarska (49.). Na dnu liste istočnoevropskih zemalja su Bjelorusija (73. na globalnoj listi), Rusija (74.), Moldavija (81.), Azerbejdžan (92.) i Ukrajina (96.).

Komentirajte prvi

New Report

Close