Po brzini bogaćenja Jeff Bezos već je sada ušao u povijest

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2017. u 13:45
Jeff Bezos osnovao je Amazon prije 22 godine/REUTERS

U samo dvije godine Bezos je postao bogatiji za 45 milijardi dolara, a uskoro bi mogao ‘težiti’ i 100 milijardi dolara.

Iako je samo jedan dan uživao u tituli najbogatijeg čovjeka svijeta, Jeffu Bezosu analitičari predviđaju da će uskoro na duže vrijeme zasjesti na vrh i ući u povijest kao prvi čovjek koji je uspio prijeći magičnu granicu od 100 milijardi dolara. Osnivač Amazona preuzeo je u četvrtak od Billa Gatesa titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu s imovinom vrijednom 90,6 milijarde dolara, prema Forbesovim podacima.

Sreća se okrenula
Bezosove dionice porasle su u četvrtak 2,5 posto, pa je njegovo bogatstvo bilo pola milijarde dolara veće od imovine suosnivača Microsofta. No, već u petak sreća se okrenula, pa je Gates opet preuzeo palicu. Prema podacima Bloombergovog indeksa milijardera, Bezos je u petak bio 544 milijuna dolara siromašniji, pa je ukupno "težio" 89,3 milijarde dolara. Osiromašio je i osnivač Microsofta, ali za 115 milijuna dolara, pa prema posljednjim podacima posjeduje imovinu od 90,7 milijardi dolara.

No, i sa ovom imovinom Bezos vrijedi kao 0,48 posto američkog gospodarstva, a s tim novcem može kupiti 1997 tona zlata. Razlog Bezosova gubitka krune najbogatijeg leži u objavi financijskog izvješća Amazona zbog kojeg je dionica potonula 3,2 posto, sa rekordne razine od 1083 dolara na 1012 dolara. Naime, internetski je trgovac objavio rast prihoda u drugom tromjesečju od 25 posto na 38 milijardi dolara, ali i potonuće dobiti za 77 posto zbog brzog, ali i skupog širenja u nove trgovačke kategorije. Tako je kompanija zaradila  svega 40 centi po dionici, dok su analitičari očekivali 1,42 dolara. No, upravo je gotovo nezadrživi uspon Amazonove dionice posljednjih godina razlog i nevjerojatnog bogaćenja Jeffa Bezosa koji posjeduje malo manje od 80 milijuna dionica, odnosno gotovo 17 posto udjela.

Samo tijekom ove godine vrijednost Amazona na burzi veća je 40 posto. Bezosovo bogatstvo najviše je skočilo nakon 2014. godine, a po brzini bogaćenja vjerojatno je već sada ušao u povijest. Naime, u posljednjih pet godina postao je bogatiji za 70 milijardi dolara, a u posljednje dvije za čak 45 milijardi dolara. Ako se obistine očekivanja financijskih analitičara, novac koji je do sada zaradio bit će prvom čovjeku Amazona tek "sitniš". Naime, krajem prošloga tjedna objavljene su analize koje govore da bi Amazon – nakon preuzimanja lanca supermarketa Whole Foods – mogao postati prva kompanija na svijetu s vrijednošću od bilijun dolara. U tom slučaju imovina Jeffa Bezosa vrijedit će 100 milijardi dolara što još nitko nije ostvario.

U elitnom društvu
Prelazak te granice pokazao bi i koliko se u protekla tri desetljeća povećalo bogatstvo svijeta. Još 1987. u svijetu je bilo 140 milijardera s imovinom od 295 milijardi dolara. Sada ih je 2043, a posjeduju 7,7 bilijuna dolara. Jeff Bezos prvi je puta u to elitno društvo ušao 1998. uvrštenjem dionica Amazona na burzi stekavši 1,6 milijardi dolara. U sljedećih deset godina bogatstvo mu je sporije raslo, pa je 2007. posjedovao 4,4 milijarde dolara. Osim Bezosa, samo je dvojici u posljednje 23 godine uspjelo smijeniti Billa Gatesa na ljestvici najbogatijih. To je meksički telekomunikacijski magnat Carlos Slim (od 2010. do 2012.) te investitor Warren Buffett koji je titulu držao 2008. godine. 

Kretanje imovine Jeffa Bezosa

  • 1995. – Amazon iz garaže počinje prodavati knjige na internetu
  • 1998. – IPO Amazona, Bezos ulazi na Forbesovu listu milijardera s imovinom od 1,6 milijardi
  • 2007. – imovina raste na 4,4 milijarde
  • 2012. – Bezos posjeduje 18,4 milijarde i postaje 26. najbogatiji čovjek na svijetu

Komentirajte prvi

New Report

Close