Plinovod Tesla novi ruski projekt za regiju

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2015. u 22:01
Fotolia

Produžetak Turskog toka, bit će završen do 2019.

Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska mogu potpisati memorandum o izgradnji plinovoda od Turske do Austrije, koji bi bio nastavak Turskog toka.

Plinovod nazvan Tesla, koji je produžetak planiranog plinovoda Turski tok ruskog energetskog diva Gazproma, proći će kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Mađarsku, do plinskog čvorišta Baumgarten u Beču, piše ruski list Vedomosti, pozivajući se na izvore uključene u značajan projekat.Očekuje se da će se ministri vanjskih poslova država regije i Grčke sastati u rujnu i donijeti konačnu odluku o produžetku plinovoda Turski tok, rekao je izvor Vedomosti.

Ukrajina bez plinovoda

Kako se predviđa, projekat plinovoda Tesla, s godišnjim kapacitetom od 27 milijardi prostornih metara plina, trebao bi biti završen do 2019. godine, ako ga prihvate sve uključene strane, a prema pisanju ruskog lista, Grčka bi također mogla produžiti plinovod prema Italiji.

Turski tok će imati godišnji kapacitet od 63 milijarde prostornih metara plina, i kretat će iz Rusije, ispod Crnog mora, do Turske. Plinovod će nastaviti kopnom do čvorišta na tursko-grčkoj granici, odakle može biti produžen prema južnoj Europi, pišu Vedomosti. Planira se gradnja velikog skladišta na granici Turske i Grčke, gdje će se godišnje prebacivati 47 milijardi prostornih metara plina. Očekuje se da će 2019. godine ruski plin koji je do sada išao preko Ukrajine u Europu biti preusmjeren na Turski tok.

 

27 milijardi

prostornih metara plina planirani je kapacitet plinovoda Tesla.

U Moskvi ističu da će već izgrađena infrastruktura na ruskoj obali za otkazani plinovod Južni tok biti korištena za smjer prema Turskoj. Tako će plinovod Turski tok prolaziti čak 660 kilometara pravcem kojim je trebao prolaziti Južni tok, a preostalih 250 kilometara ići će novim koridorom. Talijanski brod koji polaže cijevi na dnu mora izašao je iz bugarske luke Burgas i uskoro bi trebalo početi da radi na pravcu ka Turskoj. U Burgasu se nalazi još jedan talijanski brod za polaganje cijevi. Ti brodovi su bili unajmljeni za gradnju plinovoda Južni tok, ali kada je Bugarska, pod pritiskom Washingtona, odustala od partnerstva, brodovi su čekali novu naredbu uprave Gazproma, koji ih je iznajmio. Takvi brodovi mogu za 24 sata postaviti tri kilometra cijevi.

U Ankari kažu da će ugovor s Rusijom oko plinovoda biti potpisan bez obzira na pritiske sa strane. Jasno je i zašto, oko 60 posto svojih potreba za plinom Turska rješava kupovinom iz Rusije, a drugi interes Turske je i da iz njenog skladišta plin ide u europske zemlje.

Ustupak europskim kupcima

Projekt Turski tok pokrenut je umjesto Južnog toka od kojeg je Moskva odustala u prosincu 2014. zbog, kako je objašnjeno, nekonstruktivnog stava Europske unije prema njegovoj realizaciji.

Gazprom je tvrdio da će europski kupci, ako žele ruski plin, morati izgraditi infrastrukturu i prevoziti plin iz Turske o svom trošku,jer su otežavali izgradnju Južnog toka. Ideja o plinovodu Tesla čini se kao ustupak ruske plinske kompanije kupcima u zapadnoj Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close