Plinari protiv ograničavanja kreditiranja

Autor: Saša Paparella , 10. rujan 2019. u 21:59
Ursula von der Leyen/REUTERS

EU lobi plinske industrije za brži prijelaz s termoelektrana na plinske elektrane.

Europski lobi plinske industrije upozorio je da bi ograničavanje kreditiranja koje bi im uveli Europska investicijska banka (EIB) i drugi zajmodavci moglo usporiti prijelaz s termoelektrana na ugljen na manje zagađujuće plinske elektrane i naštetiti klimatskim ambicijama bloka.

Očekuje se da će uprava EIB-a, većinom sastavljena od ministara financija zemalja EU-a, ovoga mjeseca raspravljati o prijedlogu obustave financiranja novih projekata koji se oslanjaju na fosilna goriva do kraja 2020., iako bi za donošenje konačne odluke moglo trebati više vremena.

"To je velika pogreška", upozorio je predsjednik Eurogasa i direktor plinskog poslovanja, obnovljivih izvora energije i struje u francuskom Totalu.

"Ako EIB zauzme stajalište i ne utvrdi razliku između pojedinih vrsta fosilnih goriva, imat ćemo teškoća, a pri zamjeni postojećih termoelektrana na ugljen i nećemo ispuniti naše klimatske ciljeve", dodao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je EIB da uloži polovinu od raspoloživih 70 do 80 milijardi eura u zelene projekte u nastojanju EU-a da ostvari zacrtane klimatske ciljeve. 

U Eurogasu podupiru inicijativu većine zemaljada EU da do 2050. dosegnu neutralnost u emisijama ugljičnih plinova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close