Platina i paladij novo su zlato

Autor: Tomislav Oharek , 25. listopad 2013. u 11:03
FOTOLIA

Cijena platine dogodine bi trebala porasti za 13 posto, dok će paldij u projeku poskupjeti za 10,3 posto.

Daimler, njemački proizvođač luksuznih automobila pohvalio se kako je u trećem tromjesečju svojom dobiti prije kamata i poreza od 2,23 milijarde eura nadmašio prognoze analitičara.

No dok se globalna prodaja automobila konačno počela oporavljati pojavio se novi problem koji bi se mogao odraziti na taj sektor. Naime rast proizvodnje automobila rezultirat će dogodine vrlo tijesnom opskrbom platine i paladaija. Naime ti plemeniti metali koriste se za proizvodnju katalizatora, a kako prognoziraju Barclays i Johnson Matthey cijena platine bi iduće godine trebala porasti za 13 posto na 1635 dolara za uncu, dok će paladij poskupjeti za 10,3 posto, na 823 dolara za uncu.

Ulagači u metale već su se ove godine počeli okretati od zlata i srebra prema paladiju i platini pa je moguće da će se cijene dodatno napuhati njihovim špekulacijama. Kako piše Bloomberg razlog za taj investicijski zaokret vrlo je prozaičan – cijena zlata ove je godine u Londonu pala 20, a srebra 25 posto. Istodobno je cijena paladija porasla za šest posto na 745,35 dolara, a iako je ove godine platina pojeftinjela za 6,3 posto na 1443,15 dolara, analitičari očekuju kako će prosječna cijena do kraja godine biti oko 1500 dolara.

Komentari (2)
Pogledajte sve

cijena platine bi iduće godine trebala porasti za 13 posto

[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh] prejako..ne 10 ni 15 ni 20 % nego 13 % [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

Svaka čast onome tko smišlja naslove…

New Report

Close