‘Platforma pokazuje da dužnosnici Srbije žive u fantazijama’

Autor: Agencija VLM , 24. prosinac 2012. u 09:58
Ivica Dačić (EPA)

Najveći fantazam je to što u toj platformi Kosovo ostaje autonomna pokrajina Srbije i što će Srbija i dalje imati suverenitet nad Kosovom, rekao je američki analitičar Daniel Serwer.

Beogradska Politika prenosi izjavu američkog političkog analitičara i eksperta za balkanska pitanja, Daniela Serwera kako platforma o Kosovu koju je donio srbijanski državni vrh i s njenim sadržajem upoznao veleposlanike zemalja EU, kaže kako ona pokazuje da srpski dužnosnici "žive u svijetu fantazija" i njena je svrha samo oslabiti položaj Ivice Dačića.

– Najveći fantazam je to što u toj platformi Kosovo ostaje autonomna pokrajina Srbije i što će Srbija i dalje imati suverenitet nad Kosovom. Ali ima i drugih fantazija. Jedna od njih je podjela Kosova na regije i entitete, pridruživanje južnih srpskih zajednica sjeveru Kosova. Ništa od toga se neće dogoditi, jednostavno zato što nije ni najmanje realno. Moje "čitanje" Beograda sugerira scenarij u otprilike ovom smjeru: Ja, Nikolić, ne bavim se Kosovom, ali ću, tebi Dačiću, uručiti ovu platformu, ili, ako baš hoćete, početnu ponudu, koja će doživjeti totalni neuspjeh i ti ćeš, Dačiću, na tome pasti, jednostavno zato što ništa što je ušlo u ovu platformu ne može doživjeti uspjeh – pojasnio je Serwer dodajući kako mu se stalno u glavi postavlja pitanje, nije li platforma izmišljena samo da bi oslabila Dačićev položaj.

On drži kako platforma zapravo "bez i najmanje sumnje" predstavlja plan podjele Kosova. – Vlasti u Beogradu hine kako odgovaraju na zahtjeve međunarodne zajednice za ukidanje srpskih institucija na Kosovu, a u stvari te institucije samo legaliziraju i ujedinjuju. Uz to predlažu da tim srpskim zajednicama na Kosovu ni na koji način ne upravljaju institucije u Prištini nego Beograd – zaključio je Serwer ocjenjujući kako Priština sigurno neće pozitivno reagirati na srpsku platformu.

Komentirajte prvi

New Report

Close