Planina Golija postaje jedan od većih skijaških centara

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2018. u 13:46
Priprema se izgradnja šesterosjedne žičare i dvije skijaške staze duge 1599 i 1423 metra

Skijališta Srbije žele novo prepoznatljivo skijalište na jugozapadu zemlje i planiraju izgraditi još dvije skijaške staze i žičaru.

Skijališta Srbije imaju velike planove za planinu Goliju, na jugozapadu zemlje, ona treba postati još jedan prepoznatljivi skijaški centar u toj zemlji, a da bi se za to stekli uvjeti nužna je odgovarajuća infrastruktura, javlja portal eKapija.

Prvi koraci prema tom cilju su učinjeni i Skijališta Srbije raspisala su javni poziv za izgradnju, kako navode, prve faze razvoja skijališta Golija. Kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, to podrazumijeva izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju pristupne ceste do skijaškog centra na Goliji s parkiralištem, te izradu projektno-tehničke dokumentacije za dvije skijaške staze, žičaru i vezne ski puteve do polazne i izlazne stanice žičare.

Na temelju planova JP Skijališta Srbije za izgradnju Ski centra na Goliji, podsjeća se, projektna tvrtka Mašinoprojekt-kopring iz Beograda već je uradila idejno rješenje koje predviđa izgradnju pristupne prometnice S1 i parkinga, s najmanje 110 mjesta u sklopu kojeg će se nalaziti stajalište za autobuse.  Kada je riječ o budućim skijaškim stazama, u planu je izgradnja šesterosjedne žičare i dvije staze dužine 1599 i 1423 metara.

Planom detaljne regulacije za Ski centar Golija na području općine Ivanjica uređuje se područje od 262,67 hektara u sklopu zone planiranog skijališta i dijela turističke cjeline Odvraćenica. Skijališta Srbije najavila su i niz novih ulaganja u druge planine. Javni poziv je raspisan za arhitektonsko rješenje novog hotelskog objekta na lokaciji upravne zgrada JP Skijališta Srbije na Kopaoniku.

U natječajnoj dokumentaciji Skijališta Srbije objašnjavaju da je na temelju provedenih tržišnih analiza i javno dostupnih informacija o posjećenosti turističkog centra Kopaonik zaključeno da su u vrijeme zimske sezone na toj planini svi smještajni kapaciteti maksimalno iskorišteni. Osim hotela, planirano je da Kopaonik dobije i novu ski stazu na Krčmaru, dvostruki ski lift na Marinim vodama, umjetne ski staze na lokaciji Krst i druge sadržaje.

Osim Kopaonika, novu skijašku stazu dobit će i Zlatibor u zoni Sankova ravan.  Izgradnja staza je planirana za 2019. a ove godine bit će izrađena projektno-tehnička dokumentacija i pribavljene nužne dozvole, kažu u Skijalištima Srbije za eKapiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close