Plan Erdoganova zeta uspio nakratko zaustaviti pad lire

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2018. u 22:00
Ministar financija Berat Albayrak odbacio je špekulacije o intervenciji na devizne račune građana/REUTERS

Središnja banka oslobodila je bankama šest milijardi USD, pa se tečaj prema dolaru uspeo s razine od 7,24 lire na 6,4 lire.

Potonuće vrijednosti turske valute u ponedjeljak je zaustavljeno nakon što je vlada u Ankari započela s akcijskim planom obuzdavanja rastuće financijske krize koja zabrinjava svjetske burze.

Središnja banka smanjila je obveznu rezervu koju turske banke moraju držati u lirama za 250 baznih bodova, a snizila je i zahtjeve za držanje rezervi u stranoj valuti za 400 baznih bodova za sva dospijeća financijskih obveza u roku do tri godine. Time se u tamošnjem financijskom sustavu oslobodila 10 milijardi lira, odnosno šest milijardi dolara. Središnja banka također se obvezala da će "osiguravati svu likvidnost koja je bankama potrebna".

Tečaj lire dotaknuo je tijekom noći na ponedjeljak na azijsko-pacifičkim deviznim tržištima tečaj od 7,24 lira za dolar, no nakon poteza središnje banke i najava ministra financija Berata Albayraka, ojačala je na 6,4 lire za dolar. U nedjelju je ministar financija Berat Albayrak najavio da je Turska izradila akcijski plan i počet će ga provoditi u ponedjeljak ujutro kako bi umirila ulagače. Kazao je da je plan pripremljen za banke i sektor realnog gospodarstva, uključujući male i srednje velike tvrtke, na koje najviše utječu oscilacije tečajeva valuta. 

"Brzo ćemo poduzeti potrebne korake s našim bankama i bankarskim regulatorom", kazao je. Odbacio je sve špekulacije da bi Turska mogla intervenirati na bankovne račune u dolarima, rekavši da bilo kakvo oduzimanje ili pretvaranje tih depozita u lire ne dolazi u obzir. Od početka godine turska valuta potonula je 40 posto prema dolaru, ponajviše zbog zabrinutosti oko diktata predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nad gospodarstvom, njegovim pozivima da se snize kamatne stope i pogoršanim odnosima sa SAD-om. Erdogan, koji je sam sebe nazvao "neprijateljem kamatnih stopa", želi jeftine kredite banaka kako bi potaknuo rast gospodarstva.

No ulagači se plaše da je gospodarstvo pregrijano i da bi moglo doći do oštrog prizemljenja, pa čak i recesije, nakon niza godina relativno snažnog rasta gospodarstva.  U nedjelju je Erdogan odbacio teze da je Turska u financijskoj krizi poput onih u Aziji prije dva desetljeća. Oštar pad lire rezultat je zavjere i ne odražava ekonomske temelje Turske, kazao je Erdogan.

Uzdrmane europske burze

Indeksu najniži u tri tjedna
Na europskim burzama najvažniji indeksi su pali u ponedjeljak prijepodne, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica banaka zbog rastuće krize u Turskoj koja je uzdrmala povjerenje investitora. Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 11.30 sati u minusu 0,4 posto, na najnižoj razini u tri tjedna. Od sektorskih indeksa, na najvećem gubitku je indeks dionica banaka u eurozoni, i to za 1,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close