Plaće američkih direktora lani obaraju rekorde

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2017. u 14:25
Nastavljen trend rasta primanja/Thinkstock

Uslijed oporavka poslovanja i zadovoljnih dioničara, plaće top menadžera u prosjeku su rasle 7 posto na 11,5 milijuna dolara.

Plaće čelnika 104 najveće američke kompanije iz sastava burzovnog indeksa S&P 500 prošle su godine porasle gotovo sedam posto i našle se na najvišoj razini od kraja ekonomske krize.  

Prema analizi Wall Street Journala, prosječna plaća predsjednika Uprave velike američke kompanije iznosila je lani 11,5 milijuna dolara. Rezultat analize pokazuje kako je godišnji pad na 10,8 milijuna dolara zabilježen 2015. bio iznimka u višegodišnjem trendu rasta plaća vrhunskih menadžera. 

Rasli bonusi u dionicama
Osim toga, vidljivo je da je lani dvostruko više kompanija povisilo svojim čelnicima plaću od onih koje su se odlučile na rezanje. Povišice su uglavnom u izravnoj vezi s oporavkom profitabilnosti, ali i neizravnoj vezi sa stanjem na burzama. Naime, cijene dionica na rekordnim razinama odrazile su se i na plaće s obzirom da je većina povišica isplaćena kroz pakete dionica ili opcija na dionice.  Dok su isplate bonusa u gotovini u prosjeku pale 1,4 posto, bonusi u dionicama uvećani su 7,4 posto, a u opcijama tri posto, pokazuje analiza Johna Roea iz Institutional Shareholder Servicesa.

 

Yermack

Ako je ikad postojala dobra godina za direktore, to je bila 2016.

"Ako je ikad postojala dobra godina za plaće izvršnih direktora, to je bila 2016. godina", komentira David Yermack, profesor financija na njujorškoj poslovnoj školi Stern. S druge strane, rast cijena dionica uz isplate dividendi također su imali utjecaja s obzirom da dioničari na skupštinama odobravaju bonuse i povišice menadžerima. David Yermack ističe kako je glasovanje dioničara o plaćama nagnalo upravne odbore da "naprave svoju domaću zadaću" uslijed vezanja plaća za poslovne rezultate.

Povrat dioničarima 17 posto
Kompanije iz analize WSJ-a ostvarile su prosječni godišnji povrat dioničarima (rast cijene dionice i isplaćene dividende) od 17 posto.  Radi se o značajnom skoku s obzirom da je 2015. zabilježen povrat od 4,5 posto. Među direktorima koji nisu iskusili lanjske povišice valja spomenuti šefove General Electrica (GE) i Applea. Tako je Jeffu Immeltu iz GE-a plaća srezana za 35 posto na 21,3 milijuna dolara. Kako je Immelt pojasnio u godišnjem obraćanju dioničarima, to je dijelom razlog niske cijene nafte koja se negativno odrazila na zaradu kompanije od usluga naftnom sektoru. Timu Cooku, izvršnom direktoru Applea, plaća je snižena 15 posto na 8,7 milijuna dolara. Uzrok Cookovim manjim primanjima leži u neispunjavanju prodajnih ciljeva i operativne dobiti uslijed lanjskog pada prodaje iPhonea, glavnog generatora Appleovih prihoda.

No, Cooku bi ova godina mogla biti mnogo bolja s obzirom na oporavak poslovanja i dionicu na rekordnim cjenovnim razinama. Zanimljivo je da je velik skok plaća zabilježen u kompanijama koje su u svojevrsnoj tranziciji. Tako je Alexu Molinaroliju iz Johnson Controlsa koji je izdvojio profitabilni biznis s autodijelovima plaća skočila s 21,7 milijuna dolara iz 2015. na 46,4 milijuna dolara. Plaća je udvostručena i Margaret Whitman iz Hewlett Packard Enterprisea nastalim razdvajanjem Hewlett Packarda krajem 2015. godine na dvije kompanije. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close