Pivari gube zbog odlaska ljudi

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2019. u 21:59
Prodaja Banjalučke pivovare pala je 2 posto/ DUško Marušić/PIXSELL

Pad tržišta u Bosni i Hercegovini.

Bruto dobit Banjalučke pivovare pala je u 2018. na 2,5 milijuna KM (oko 10 mil. kuna), što je posljedica rastućih cijena materijala i ubrzanih ulaganja u razvoj poslovanja, izvještava Indikator.ba. 

Nakon niza godina postupnog rasta obujma i prihoda od prodaje, Banjalučka pivovara je prošle godine zabilježila pad prodaje od oko 2%, na 472.000 hektolitara.

Ovo je pratio i pad prihoda od prodaje za oko 3%.  "Osnovni razlog za to leži u općenito nepovoljnim uvjetima na tržištu. Prije svega, vrlo kišoviti početak ljeta uzrokovao je opći pad prodaje piva na ukupnom tržištu i ta izgubljena prodaja nije se uspjela značajno nadoknaditi uobičajeno visokim obujmom prodaje u vrhu sezone.

Drugo, i dalje vidimo smanjenje kupovne moći potrošača, kao i vrlo realan odljev velikog broja radno sposobnog stanovništva, koje značajni dio godine provodi radeći izvan zemlje ili se čak potpuno seli u inozemstvo.

To utječe na smanjenje tržišta piva, pri čemu nelojalno obaranje cijena, što čini konkurencija, predstavlja dodatni pritisak na smanjenje prodajnih cijena proizvoda", navodi se u zabilješci uz financijski izvještaj Banjalučke pivovare.  Banjalučka pivovara nastavlja s ulaganjima, najviše u razvoj Nektar brenda na izvoznim tržištima u Srbiji i Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close