Pipistrel počeo graditi tvornicu zrakoplova u Kini

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2018. u 07:56
Izgradit će se više pogona za proizvodnju letjelica, uključujući električne i hibridne verzije

Pipistrel je s kineskim partnerom u Kini osnovao tvrtku u kojoj Slovenci imaju 51% udjela, a Kinezi 49%.

Postavljanjem temeljnog kamena slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova Pipistrel počeo je graditi tvornicu zrakoplova u kineskom gradu Jurong pokraj Nanjinga.

S kineskim partnerom Pipistrel će osim zračne luke i tvornice zrakoplova u Jurongu izgraditi veliki stambeni kompleks s trgovačkim centrom. Vrijednost investicije iznosi više od milijardu eura, javlja ljubljanski Dnevnik. Cijeli kompleks gradi se na površini od 135 hektara, od čega je 53 hektara namijenjeno stambenoj izgradnji, rekao je agenciji STA Ivo Boscarol, suvlasnika i direktor Pipistrel. "Ovo je vrlo velika priča, ali u Kini nema male priče. Ako ste tamo uspješni, to je sjajna priča", dodao je Boscarol.

 

350 milijuna

eura udio je Pipistrela u velikoj kineskoj investiciji

Pet tvrtki kćeri
Zbog izgradnje velikog zrakoplovnog centra Pipistrel je zajedno s kineskim partnerom u Kini osnovao tvrtku u kojoj Pipistrel ima 51 posto udjela, a Kinezi 49 posto. Boscarol je rekao da je njegov kineski partner također osigurao partnere koji su uložili u ovaj projekt. Pipistrel će uložiti 350 milijuna eura. "Pipistrelov prijenos tehnologije, zrakoplovi koje ćemo tamo proizvesti, odnosno planirani zrakoplov s 19 mjesta, stotinu zrakoplova godišnje koji će se proizvoditi u Sloveniji, a u Kini prodavati, sve to kroz sedam godina, procijenjeno je na 350 milijuna eura.

Tu je i udjel u pet tvrtki koje će osnovati naša zajednička kompanija", objasnio je Boscarol. Ta zajednička kompanija će, naime, osnovati pet tvrtki kćeri, koje će se baviti izgradnjom zračne luke, proizvodnjom zrakoplova, upravljanjem zračnom lukom, školovanjem pilota i izgradnjom poslovnog i stambenog dijela projekta.

U sklopu sedmogodišnjeg projekta u Kini će se izgraditi više pogona za proizvodnju Pipistrelovih letjelica, uključujući i električne ultralake zrakoplove i hibridne zrakoplove Panthera, namijenjene kineskom i još jedanaest obližnjih tržišta. Pipistrel je s gradom Jurong, koji je prošle godine uspostavio blisku suradnju s Ajdovščinom, gdje je sjedište Pipistrela, potpisao ugovor na osam godina koji uključuje izgradnju aero-turističkog parka.

Alpha Electro za Norvešku
Kina je, iako najveće, samo jedno od tržišta na koje se Pipistrel uspješno probija. Slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova, koji razvija letjelicu za Uber, dobio je velik posao u Indiji, a proizvest će i električne zrakoplove za Norvešku. Pipistrel bi prvi mali električni zrakoplov Alpha Electro trebao isporučiti Norveškoj već ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close