Piloti Ryanaira odbili bonus, traže bolje uvjete rada

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2017. u 14:34
Pogrešna procjena u odobravanju godišnjih odmora pilota dovela je do noćne more za kompaniju/REUTERS

Piloti upozorili da se tržište mijenja i traže nove ugovore o radu koji bi spriječili odljev velikog broja kolega.

Naizgled bezazlena greška u promjeni odobravanja godišnjih odmora pilota pretvara se u pravu noćnu moru za Ryanair kojem prijeti daljnje otkazivanje letova.

Kako navodi BBC pozivajući se na uvid u pismo koje je skupina pilota poslala Upravi Ryanaira, letačko osoblje odbilo je bonus kako bi nastavili raditi tijekom krize s otkazivanjem letova.

 

2100 letova

odgađa se u idućih šest tjedana

Ozbiljna situacija
Da je situacija ozbiljna, govori i podatak da bonusi nisu baš mali. Irski niskotarfini prijevoznik je navodno kapetanima ponudio 12.000 eura, a kopilotima, odnosno prvim časnicima 6000 eura nagrade. Uvjet je da pristanu na 10 dana dodatnog rada te da ostanu u kompaniji najmanje godinu dana. Prema mišljenju kompanije, prihvaćanje bonusa obuzdalo bi val otkazivanja letova. Piloti su u pismu naveli kako traže nove ugovore i bolje uvjete rada. "Tržište pilota se mijenja te Ryanair mora promijeniti način na koji piloti i menadžment surađuju kako bi osigurali stabilnu i zajedničku budućnost za sve", prenosi BBC.

Piloti smatraju da bi novi ugovori trebali spriječiti odljev velikog broja kolega. Podsjetimo, Ryanair je prije nekoliko dana objavio kako će u idućih šest tjedana otkazivati između 40 i 50 letova dnevno. Ukupno će biti otkazano 2100 letova, a otkazivanjem je zahvaćeno 315.000 putnika. Problem je izbio kada je kompanija zatražila od pilota da iskoriste preostale dane godišnjeg odmora do kraja kalendarske, a ne fiskalne godine koja završava u ožujku 2018. godine. Međutim, nagli odlazak pilota na godišnje odmore ostavio je tvrtku bez dovoljno osoblja koje može upravljati zrakoplovima. Kompanija procjenjuje da će je otkazivanje letova stajati oko 20 milijuna eura.

"Konačni 'ceh' puno viši
Međutim, analitičari smatraju da je to vrlo optimistično predviđanje, pa bi konačan "ceh" mogao biti značajno viši. Kompaniji na ruku ide slabija popunjenost zrakoplova u listopadu.

Naime, dok ovoga mjeseca prosječna popunjenost iznosi 90 posto, idućeg mjeseca pada na 70 posto. No, problem koji muči Ryanair ustvari je eskalirao zbog politike zapošljavanje koju ta kompanija već godinama primjenjuje. Većina od 4200 zaposlenika letačkog osoblja zaposleno je putem agencija za zapošljavanje. Ti zaposlenici nisu ni sindikalno organizirani. Odlaci pilota u druge kompanije vrlo su česti, pa Ryanairu kronično nedostaje ljudi. Nagli odlazak na godišnje odmore samo je pogoršao stanje i tako razotkrio problem u cjelini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close