Picula: Jacenjuk mandatar, pred vladom teški zadaci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2014. u 13:14
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ukrajinski oporbeni čelnik Arsenij Jacenjuk vjerojatni je mandatar nove ukrajinske vlade koja će stupiti na dužnost za dan ili dva i pred kojom stoje teški zadaci, tvrdi eurozastupnik Tonino Picula iz Kijeva.

Ukrajinski oporbeni čelnik Arsenij Jacenjuk vjerojatni je mandatar nove ukrajinske vlade koja će stupiti na dužnost za dan ili dva i pred kojom stoje teški zadaci, kazao je Hini eurozastupnik Tonino Picula iz Kijeva.

Izaslanstvo Europskog parlamenta sastalo se u ponedjeljak u glavnom ukrajinskom gradu s predsjednikom parlamenta i privremenim predsjednikom države Oleksanderom Turčinovim i budućim premijerom Jacenjukom, čelnikom stranke Domovina.

"Jacenjuk će biti mandatar vlade, a drugi oporbeni lider Vitalij Kličko natjecat će se vjerojatno na izborima za predsjednika države", rekao je Picula.

Pred novim vlastima u Ukrajini sada je druga faza, pošto je ova politička manje-više završena. "A ta druga faza je još teža, stabiliziranje ekonomije koja se doslovce urušava", kazao je Picula, dodavši kako im je Turčinov kazao da je ukrajinsko gospodarstvo u "zastrašujućem" stanju.

Nova vlada do kraja ovog tjedna mora pribaviti četiri milijarde dolara potrebne za plaće i mirovine, "dakle, za elementarno funkcioniranje države", rekao je Picula.

Preuzimajući vlast prozapadni su političari otkrili da je iz državne blagajne u kratkom roku nestalo šest do sedam milijardi dolara deviznih rezervi, koje su sada na povijesno niskoj razini. "To nameće i pitanje, gdje je nestao novac?", rekao je Picula.

Jacenjukova vlada očekuje hitnu financijsku injekciju iz Bruxellesa, ali prije toga i političko priznanje za novu vlast, žele demokratski legitimitet, pošto je Janukovič smijenjen "recimo to tako, u sivoj zoni", kaže Picula.

U novoj vladi nacionalnog jedinstva neće biti dosad vladajuće Stranke regija, jer to sama ta stranka ne želi. "Logično, ne žele se kompromitirati suradnjom s novim vlastima pred svojim biračima uoči parlamentarnih izbora. A i nova će vlada morati vući vrlo nepopularne poteze, recimo ukidati subvencije, kako bi stabilizirala financije i pitanje je koliko će trajati 'medeni mjesec' novih vlasti s osiromašenim stanovništvom", naglašava Picula.

O ruskom faktoru, dodaje europski zastupnik SDP-a i potpredsjednik Odbora za jugoistočnu Europu EP-a, zasad ovdje nitko previše ne razmišlja. "Iako su Rusi povukli prvi potez. Povukli su veleposlanika na konzultacije, a to uvijek može biti najava zaoštravanja odnosa", rekao je. Uostalom, dodao je, ruski predsjednik Vladimir Putin ima opciju čekanja. "Već sam spomenuo da je pitanje koliko će trajati 'medeni mjesec', a tu je i faktor Majdana. Ti ljudi se ne razilaze. Oni ne žele u vlast, ali su nabijeni emocijama i imaju moralno pravo, jer su podnijeli veliku žrtvu, biti korektiv i pritiskati novu vlast", kaže Picula.

Protiv donedavnog predsjednika Janukoviča u međuvremenu je podignuta optužnica za masovno ubojstvo civila. Picula kaže da se sigurno neće odustati od njegova progona. "Turčinov nam je rekao da je Janukovič osobno naredio da se puca na prosvjednike i da za to mora odgovarati", prenosi Picula.

Janukovič je posljednji put viđen na Krimu, dijelu Ukrajine gdje je rusko stanovništvo najbrojnije i gdje je smještena ruska crnomorska flota. "Bit će zanimljivo ako se Janukovič tamo sklonio u rusku vojnu bazu", kaže Picula. "Janukovič nije Snowden, kojem je bilo lako dati politički azil. Janukovič je potrošen političar, a očito je i kriv za pokolj. Opet, ne može ostati u Ukrajini jer će sigurno u zatvor. Vidjet ćemo što će Putin napraviti", kaže Picula.

Komentirajte prvi

New Report

Close