Philips za 1,2 mlrd. dolara ojačava udjel u medicini

Autor: Tomislav Pili , 18. prosinac 2014. u 09:42
Medicinska oprema je enormna prilika, smatraju u Philipsu

Nizozemska kompanija preuzela američku tvrtku Volcano, specijaliziranu za opremu u liječenju krvnih žila.

Nizozemski proizvođač potrošačke i medicinske elektronike Philips odlučio se na najveću akviziciju u posljednjih sedam godina u području medicinske opreme.

Za 1,2 milijarde dolara preuzet će američku tvrtku Volcano, proizvođača opreme za minimalno invazivne dijagnostičke postupke u liječenju koronarnih arterija. Nizozemska kompanija ponudila je 18 dolara za dionicu što je 57 posto premije na zaključnu burzovnu cijenu od utorka.Posljednji puta kompanija je "odriješila kesu" 2007. godine kada je za preko pet milijardi dolara kupila tvrtku Respironics, tvrtku specijaliziranu za liječenje apneje.

Prema priopćenju Philipsa nakon objave zaključenja najnovijeg posla, preuzimanje Volcana dovest će do sinergijskih učinaka u istraživanju, razvoju i prodaji medicinske opreme, a od 2017. godine ti bi se efekti trebali i konkretno vidjeti u povećanju Philipsove zarade po dionici. Volcano proizvodi katetere koji su uvode u žile kako bi se dobila ultrazvučna slika krvnih žila.Izvršni direktor nizozemske kompanije Frans van Houten izjavio je kako će kupnja Volcana omogućiti Philipsu kontinuiranu prisutnost u medicinskim ustanovama te bliskije odnose s korisnicima, piše Reuters. "Mi u pravilu prodamo katetere bolnicama koji se tamo koriste po 10 godina, a kardiologe ne posjećujemo na dnevnoj bazi. Volcano je u dijagnostičkim dvoranama na dnevnoj bazi", kaže van Houten.

Međutim, dodao je i kako kompanija želi ugrabiti veći udjel na tržištu medicinske opreme koje je sve lukrativnije zbog starenja stanovništva i poboljšanja zdravstvene skrbi."U sve starijem svijetu s više kroničnih bolesti zdravlje i zdravstvena njega su enormne prilike na koje se želimo fokusirati", dodao je čelnik nizozemske kompanije. Podsjetimo, Philips je trenutno u procesu restrukturiranja u kojem će se proizvodnja svjetlosnih tijela, odnosno žarulja, izdvojiti u posebnu kompaniju. Uz proizvodnju potrošačke elektronike, cilj restrukturiranja je upravo stavljanje većeg naglaska na proizvodnju medicinske opreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close