Philips korak bliže izlasku iz poslovanja sa žaruljama

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2015. u 15:34
Ogranak za LED i auto-žarulje prodan azijskim ulagačima za 2,8 mlrd. dolara

Nakon prodaje Lumiledsa nizozemska kompanija će 2016. izdvojiti i izlistati na burzi tvrtku za proizvodnju kućanskih žarulja.

Prodajom ogranka za LED i automobilske žarulje nizozemski Philips korak je bliže velikom strateškom potezu – potpunom izdvajanju poslovanja sa žaruljama i okretanja medicinskoj opremi i potrošačkoj elektronici.

 

1,4mlrd.

eura lani je uprihodio Lumileds

Kompanija je u utorak objavila kako je s američkim konzorcijem na čelu s GO Scale Capital fondom dogovorila prodaju 80 posto udjela u Lumiledsu, tvrtki za LED komponente i auto-rasvjetu. Klijenti Lumiledsa neke su od najvećih automobilskih kompanija, poput Volkswagena, BMW-a ili Audija, a tvrtka je lani zabilježila dobit od 141 milijun eura uz prodajne prihode od 1,42 milijarde eura u 30 država gdje posluje. Philips je prodao svoj udjel konzorciju za 2,8 milijardi dolara.

 

20posto

u Lumiledsu zadržat će Philips

GO Scale je tehnološki fond s ulaganjima u LED rasvjetu i baterije za električne automobile, a iza njega stoje dva investicijska fonda – Oak Investments Partners te GSR Ventures koji ima urede u Hong Kongu, Pekingu i Kaliforniji. Njegova je ponuda bila bolja od rivalske ponude koju su ponudili fondovi CVC, KKR te Bain Capital. Nakon prodaje koja će biti dovršena u trećem tromjesečju ove godine Philips će zadržati udio od 19,9 posto u tom poslovanju.

 

100mlrd.

dolara vrijedi tržište medicinske elektronike

Međutim, prodaja većinskog udjela u Lumiledsu tek je uvod u skorašnje potpuno izdvajanje Philipsova poslovanja s rasvjetom. Podsjetimo, kompanija je vodeći svjetski proizvođač rasvjete s tradicijom od 1891. godine. Iako je LED rasvjeta posljednjih godina veliki hit, cijene sve više padaju, a proizvodnja je prekapacitirana.

 

124godine

Philips proizvodi žarulje

Philips je lani najavio da će pojednostaviti poslovanje podjelom na dva dijela, odnosno da će odvojiti odjel za male kućanske uređaje i za zdravstvenu skrb od onog za rasvjetu. Sastavni je dio tog procesa bilo osnivanje kompanije Lumileds, a poslovanje s kućanskim žaruljama bit će izdvojeno i izlistano na burzi kao zasebna kompanija. Inicijalna javna ponuda planirana je za sljedeću godinu, a Philips će se tako moći fokusirati na 100 milijardi dolara vrijedno tržište medicinske opreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close