Philip Morris izlobirao odgodu glasovanja o direktivi o duhanu

Autor: Tomislav Oharek , 10. rujan 2013. u 22:00
Novim zakonom bi se cigarete prodavale u neoznačenim kutijama/FOTOLIA

U travnju se raspušta Europski parlament do izbora u svibnju 2014. što bi moglo prolongirati usvajanje direktive tek iza ljeta.

Duhanska industrija uspjela je izlobirati odgodu glasovanja o novoj direktivi Europske unije o duhanu.

Naime, prva zakonska regulativa o kontroli duhanske industrije u EU predstavljena je još 1980. godine. Od tada se legislativa razvila u smjeru regulacije proizvoda, oglašavanja, zaštite ljudi od pasivnog pušenja, kao i prevencije. Međutim povjerenik za zdravstvo Tonio Borg odlučio je proširiti set pravila za trgovinu duhanskim proizvoda kako bi pokrila potencijalno opasne elektroničke cigarete, aromatizirane proizvode, a predviđeno je i da bi se cigarete ubuduće prodavale u neoznačenim kutijama.No, kako javlja britanski The Guardian, pozivajući se na tajne dokumente, Philip Morris International angažiro je 161 lobistu za borbu protiv predložene direktive o duhanu, čiji je cilj spasiti živote time što bi se prisililo duhanske proizvođače da na pakiranjima cigareta objavljuju slikovna upozorenja štetnosti pušenja koja bi pokrivala 75% prednje i stražnje strane pakiranja.

 

1,48milijuna

eura potrošio je Philip Morris za lobiranje protiv direktive o duhanu

Direktiva također predviđa zabranu svih aromatiziranih duhanskih proizvoda, poput mentola, vanilije i jagode, kao i zabranu prodaje slim cigareta, za koje stručnjaci ističu da su posebno privlačne mlađim pušačima i ženama. Također, novom regulativom elektroničke cigarete bi potpale pod farmaceutsku regulativu te bi se prodavale poput lijekova, čemu se pak žestoko protive  komapnije koje se probijaju na ovomm potencijalno vrlo lukritivnom novom tržištu. Europski parlament je o novom zakonu trebao glasovati jučer, no zahvaljujući lobiranju to bi trebao učiniti tek 8. listopada, a što se percipira kao velika pobjeda duhanske industrije. Naime, sve je manje vremena za predstavljanje direktive prije siječnja kada će predsjednaje EU preći s Litve na Grčku koja se protivi kontroli duhanskog sektora. 

A u travnju se pak raspušta Europski parlament do izbora u svibnju 2014. što bi moglo prolongirati usvajanje direktive tek iza ljeta. "Sve je manje vremena da se ova direktiva usvojila u aktualnom sazivu parlamenta. U protivnom će se cijela procedura morati ponoviti u novom sazivu. To je svakako dobra vijest za duhansku industriju koja je u neprestanoj potrazi za profitom koji stvara na novim ovisnicima", rekla je za The Guardian Deborah Arnott, izvršna direktorica zdravstvene udruge Ash.Inače, odgoda glasovanja u Europskom parlamentu ogorčila je zdravstvene organizacije diljem Unije. 

Na udaru lobista

Prijemljiviji pučani
Lobisti Philip Morrisa su od kraja lipnja prošle godine barem jednom su se susreli s 31 posto europarlamentaraca, a za lobističke aktivnosti u prolongiranju usvajanja direktive o duhanu kompanija je potrošila 1,48 milijuna eura. S predstavnicima Philip Morrisa sastalo se gotovo 50 posto pučana u Europskom parlamentu.

Manjkav direktiva
Philip Morris nije želio komentirati sadržaj povjerljivih dokumenata objavljenih u The Guardianu, no poručio je kako u kompaniji smatraju da je predložena direktiva manjkava.

Komentirajte prvi

New Report

Close