Petrol kupovinom banke Lon širi svoje financijske usluge

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. svibanj 2018. u 14:59
Petrolov strateški cilj je da na jednom mjestu svojim klijentima omogući što više usluga/Sanjin Strukić/PIXSELL

Lon je tehnološki napredna bankarska institucija koja prati globalne trendove u financijama, bankarstvu i monetarnim sustavima.

S ciljem poboljšanja kvalitete kupnje na svojim benzinskim postajama slovenski bi Petrol uskoro mogao preuzeti kranjsku banku Lon, prenijeli su slovenski mediji početkom ovoga tjedna.

Najavio je to i izvršni direktor Petrola Tomaž Berločnik na nedavnoj glavnoj skupštini, potvrdivši glasine o zainteresiranosti za preuzimanje banke. 

Također se neslužbeno doznaje i da je riječ o najmanje 51 posto banke Lon, kao i da se odluka neće donijeti bez dubinske analize za koje se očekuje da bi moglo početi uskoro. Ljubljansko Delo dodaje i da je Berločnik pred dioničarima pojasnio kako je financijski dio portfelja u vidu Lona važan za Petrol jer već duži niz godina imaju vlastitu platnu karticu, a kupnjom mBillsa i rješenja za plaćanje putem mobilnog telefona svojim kupcima će moći ponuditi i širu lepezu praktičnih bankarskih usluga, sve na jednom mjestu. 

Od goriva do hrane i lutrije
Dodao je kako postoje tri mogućnosti za nadogradnju ovog područja, odnosno da Petrol sam razvije vlastite financijske usluge, da se taj dio financijskih i bankarskih usluga iznajmi od vanjskog pružatelja ili da se banka jednostavno uvrsti u portfelj kompanije. 

 

51 posto

banke Lon želi preuzeti energetska kompanija Petrol

Nakon što je kupnjom mBillsa već ušao u segment fintecha, odnosno usluga koje kombiniraju najnovije tehnologije i financijske usluge, Petrol je pokazao interes i za promet kriptovalutama. Od 2017. je godine druga najveća kriptovaluta Ethereum dostupna na 320 benzinskih Petrolovih benzinskih postaja diljem Slovenije, a iste je godine i banka Lon u svoje usluge uvela i mogućnost kupovine Bitcoin kupona na bankomatima.

Čelnici banke prilikom predstavljanja nove usluge istaknuli su da je Lon tehnološki napredna i za budućnost pripremljena bankarska institucija koja prati globalne trendove u financijama, bankarstvu i monetarnim sustavima. Petrolov je cilj, prema riječima njihovog čelnog čovjeka, da svojim klijentima omogući što više usluga – od kupnje goriva, hrane, lutrije, naloga za plaćanje te korištenje kriptovaluta.

Lon je nevelika slovenska banka sa sjedištem u Kranju koja djeluje od '90-ih godina i trenutno ima poslovnice na 14 lokacija diljem Slovenije. Prošle su godine su ime banke iz Hranilnica Lon skratili u Lon, a na njihovim službenim stranicama stoje podaci i da bilježe rast od 13 posto u opsegu posla, te da su za 59 posto povećali broj klijenata i za 25 posto opseg kredita. 

Lani rekordna dobit
List Dnevnik ranije je pisao o dokapitalizaciji Petrola prodajom 40 tisuća dionica po cijeni od 105 eura po dionici, te da je polovica tog iznosa sredinom travnja već bila prodana. U kontekstu likvidnosti, Finance navode i da je Petrol prošle godine zabilježio rekordnu dobit, a mediji su ih povezivali i s mogućom kupnjom prijevoznika GoOpti i Avant Car.

Komentirajte prvi

New Report

Close