Pet kompanija u utrci za deponij Vinča

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2017. u 21:59
Investicija u Vinči procjenjuje se na 300 milijuna eura/Duško Marušić/PIXSELL

Uz rješenje za komunalni otpad dobivat će se toplinska i električna energija.

Grad Beograd objavio je javni poziv za podnošenje konačnih ponuda za realizaciju projekta deponija u Vinči.

Ponude će biti otvorene 6. srpnja 2017. godine, javlja Beoinfo. Nakon provedenog postupka priznavanja kvalifikacija u listopadu 2015. godine od 11 prijavljenih kompanija grad Beograd priznao je kvalifikacije za pet kompanija zainteresiranih za javno – privatno partnerstvo za pružanje usluga obrade i odlaganja komunalnog otpada.

"Projekat obuhvaća remedijaciju i zatvaranje postojećeg deponija, iskorištavanje deponijskog plina za proizvodnju energije, obradu voda, izgradnju postojenja za obradu komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije, izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i izgradnju deponijskih ćelija po standardima Europske unije. Procijenjena vrijednost kapitalnih investicija je 300 milijuna eura", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Realizacijom projekta riješit će se dugogodišnji ekološki problem deponije u Vinči i iskoristit će se otpad kao resurs, prestati će se s odlaganjem otpada i počet će proizvodnja energija koja će biti iskorištenja i za sustav centralnog grijanja grada Beograda čime će se smanjiti korištenje fosilnih goriva", objasnio je Mali i zaključio da će se upravo na taj način spriječiti nastajanje požara na deponiju, kao što je to nedavno bio slučaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close