Peruanske vlasti namjeravaju ograničiti posjet jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija na svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. svibanj 2019. u 09:38
Foto: Getty Images

Zahvaljujući ovim ograničenjima, ti će turisti imati maksimalno tri sata za posjet trima povijesnim lokalitetima.

Peruanske vlasti namjeravaju ograničiti pristup turistima dvama hramovima i jednoj piramidi na Machu Picchu kako se spriječilo daljnje uništavanje tih povijesnih lokaliteta.

Ograničenja će se najprije početi primjenjivati od 15. do 28. svibnja i to u hramu sunca, hramu kondora i piramidi Intiwatana, objavilo je peruansko ministarstvo kulture.

Oko 6.000 turista, podijeljenih u dvije skupine mogu posjetiti svaki dan slavnu kamenu citadelu izgrađenu u 15. stoljeću na istočnim padinama Anda. Zahvaljujući ovim ograničenjima, ti će turisti imati maksimalno tri sata za posjet trima povijesnim lokalitetima.

"Cilj tih mjera je sačuvati Machu Picchu jer smo utvrdili da se kamena površina troši prolaskom turista", navodi ministarstvo kulture.

"Za sada je to pilot projekt kojem je cilj sačuvati kulturnu baštinu olakšavajući istovremeno posjet turistima", pojasnio je šef arheološkog parka Machu Picchua José Bastante. Ako se rezultati pokažu dobrima, ograničenja bi mogla postati trajna od 1.lipnja.

Lokalitet Machu Picchu, što znači "stari vrhovi" na kečuanskom jeziku, izgrađen je pod vladavinom cara Pachacuteca (1438.-1471.), a nalazi se na stotinjak kilometara od Cuzcoa, drevnog glavnog grada carstva Inka u jugoistočnom dijelu Perua. Otkrio ga je američki istraživač Hiram Bingham 1911., a na popisu je mjesta svjetske baštine UNESCO-a od 1983.

Komentirajte prvi

New Report

Close