Pentagon potrošio 43 milijuna dolara na plinsku stanicu za automobile

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2015. u 08:55
Foto: Thinkstock

Ta stanica za punjenje automobila zemnim plinom najnoviji je primjer zlouporabe i malverzacija u korištenju milijarda dolara američke pomoći Afganistanu.

Američko ministarstvo obrane potrošilo je gotovo 43 milijuna dolara na izgradnju plinske stanice za automobile u Šeberganu, u Afganistanu, navodi se u službenom izvješću koje razotkriva zlouporabu u korištenju američke pomoći.

Ta stanica za punjenje automobila zemnim plinom najnoviji je primjer zlouporabe i malverzacija u korištenju milijarda dolara američke pomoći Afganistanu, upozorio je glavni inspektor za obnovu Afganistana, John Sopko, autor izvješća objavljenog u ponedjeljak.

Iznos od 43 milijuna dolara je "pretjeran", istaknuo je Warren Ryan, Sopkov glasnogovornik, podsjetivši da je gradnja slične stanice u susjednom Pakistanu stajala 500.000 dolara, što je 140 puta manji iznos.

"Nema naznaka" da su ljudi u Pentagonu koji su vodili ovaj preskupi projekt "izradili studiju njegove izvodivosti", dodao je glasnogovornik.

Da su to učinili, "mogli su vidjeti da Afganistan nema infrastrukturu za distribuciju zemnog plina dovoljnu da se stvori isplativo tržište", kazao je.

Izvješća Glavnog inspektorata za obnovu Afganistana (SIGAR) svjedoče o teškoćama na koje nailazi SAD u nastojanju da poboljša državnu upravu u Afganistanu usprkos stotinama milijarda dolara američke pomoći potrošene od 2002.

SIGAR je od svog osnutka 2012. objavio 136 izvješća u kojima je utvrdio da je nenamjenski potrošeno više od jedne milijarde dolara, rekao je Ryan.

Među brojnim zlouporabama su program borbe protiv narkotika vrijedan osam milijarda dolara koji je "propao po svim mogućim kriterijima", 500 milijuna dolara potrošenih za zrakoplove koji su završili u starom željezu i potpuno nova klinika u kojoj nije bilo struje ni vode pa su novorođenčad morali prati u obližnjoj rijeci, podsjeća SIGAR.

Komentirajte prvi

New Report

Close