Peking poručuje da carine nisu problem, već prilika

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2019. u 22:00
Glavni kineski pregovarač, vicepremijer Liu He/REUTERS

Državna televizija objavila je kako će utjecaj Trumpovih carina na kinesku ekonomiju biti ‘totalno pod kontrolom’.

Kina se nikada neće predati pred vanjskim pritiscima, poručila je tamošnja vlada u ponedjeljak, iako nije objavila kako će uzvratiti Washingtonu nakon novih prijetnji da će nametnuti tarife za sve preostale kineske proizvode.

"Naglasili smo nebrojeno puta da dodavanje novih carina neće riješiti problem. Kina se nikada neće predati vanjskim pritiscima. Imamo samopouzdanje i sposobnost zaštiti naša zakonska i legitimna prava", kazao je glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova, Geng Shuang upitan oko Trumpovih prijetnji novim carinskim tarifama. 

Neće riješiti problem
Kineski državni mediji u ponedjeljak prenose navode vlade da su vrata Kine otvorena za pregovore, no da su obvezani obraniti interese i dignitet zemlje. Državna televizija objavila je da će utjecaj carina na kinesku ekonomiju biti "totalno pod kontrolom".

"Nije to veliki problem. Kina zna krizu pretvoriti u priliku te ćemo se na ovaj način i testirati kako bi još više osnažili zemlju". Nakon američkog povećanja carina na kineski uvoz od 200 milijardi dolara te najave uvođenja carina na cjelokupni uvoz, Peking se obavezao na odgovor Amerikancima, no još nisu najavili nikakav potez.

Tko čeka, dočeka
"Što se tiče detalja, molimo vas nastavite obraćati pozornost. Kako bi Amerikanci rekli – tko čeka, dočeka", rekao je Geng Shuang. Kina je ususret posljednjim pregovorima pokušala izbrisati obavezu oko provođenja izmjena zakona o intelektualnom vlasništvu i prisilnom transferu tehnologije.

Taj je potez usporio trgovinske pregovore. Američki predsjednik Trump od tada brani tarife te je naglasio da "nije u žurbi" da završi pregovore. Ekonomski savjetnik Bijele Kuće Larry Kudlow rekao je u nedjelju kako postoji "velika mogućnost" da će se Trump sastati s kineskim kolegom Xijem Jinpingom na summitu G20 u Japanu krajem lipnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close