PayPal nije licenciran za međusobna plaćanja u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2016. u 22:00
PayPal u Srbiji mora od NBS-a dobiti dodatnu dozvolu za međusobna plaćanja u Srbiji

Međunarodna kompanija još nije zatražila dozvolu Narodne banke Srbije bez koje ne može obavljati dio platnih usluga.

PayPal može služiti srpskim kompanijama i građanima za obavljanje platnog prometa s inozemstvom, za što ima licenciju Narodne banke Srbije, ali ne i za njihova međusobna plaćanja u domaćem platnom prometu, jer za tu djelatnost dosad nije ni podnio zahtjev za licenciranje kod nas, priopćio je NBS povodom pisanja pojedinih medija o poslovanju stranih institucija elektronskog novca u Srbiji.

"U članu 10. Zakona o platnim uslugama uređeno je koje financijske institucije mogu davati platne usluge u Srbiji (plaćanja između rezidenata), a među njima se nalazi samo institucija elektronskog novca koja ima dozvolu NBS-a za izdavanje elektronskog novca (domaća institucija elektronskog novca), a ne i strana institucija elektronskog novca, koja prema Zakonu o deviznom poslovanju može rezidentima pružati usluge samo za prekogranična plaćanja", navodi se u priopćenju.  Drugim rečima, da bi građanima bio dozvoljen međusobni platni promet preko npr. PayPala ili Skrilla, nužno je da se te kompanije licenciraju kod NBS-a kao institucije elektronskog novca.

Davanje platnih usluga je licencirana djelatnost svugdje u svijetu, a omogućavanje da se te usluge pružaju u Srbiji između građana bez dozvole NBS-a dovelo bi do paradoksalne situacije u kojoj bi strane institucije elektronskog novca osnovane u državi u kojoj nema regulatornih zahtjeva bile u daleko povoljnijem položaju u odnosu na domaće institucije elektronskog novca na koje se primjenjuje režim jednak onome u EU, objašnjavaju iz NBS-a.  Središnja banka je objasnila i da domaće kompanije i građani Srbije mogu obavljati ne samo plaćanje, već i prijem elektronskog novca preko strane institucije elektronskog novca i prenijeti ga na devizni račun svoje banke u Srbiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close