Pat pozicija u Italiji nije uzdrmala financijska tržišta

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2018. u 22:00
Silvio Berlusconi/Reuters

Najopipljivija negativna reakcija vidljiva je kod tečaja eura koji je oslabio 0,15 posto prema dolaru.

Unatoč znatnom jačanju desnice i populističkih stranaka nesklonih europskim integracijama na talijanskim parlamentarnim izborima, financijska tržišta prilično su smireno u ponedjeljak popratila privremene rezultate.

Prema nepotpunim podacima nakon 13 sati, u vodstvu je koalicija desnog centra koju čini Liga (donedavno Sjeverna liga), Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija te krajnje desna Talijanska braća.

Liga pretekla Berlusconija
Ta je koalicija dobila 37 posto glasova. No, lider Lige Matteo Salvini prometnuo se u jednog od glavnih dobitnika neizvjesnih talijanskih izbora pretvorivši svoju stranku u dominantnu snagu u konzervativnom bloku, na očaj Silvija Berlusconija i njegove stranke. Unutar toga bloka Liga je sa 17,6 posto glasova iznenađujuće pretekla Berlusconijevu stranku kojoj je pripalo 14 posto. Salvini zasigurno postaje lider oporbe, a ne Berlusconi, a ako uspije sklopiti poslijeizbornu koaliciju, smiješi mu se i mjesto premijera.

No, zagovornike europskih integracija užasnuo je i rezultat Pokreta pet zvijezda, s 32,4 posto glasova pojedinačno najsnažnije stranke u Italiji. Vladajuća Demokratska stranka – iako je uspjela donekle pokrenuti gospodarstvo – potonula je s 25 posto na manje od 19 posto glasova.

Kako sada stvari stoje, nijedna stranka, odnosno koalicija nema dovoljno glasova da bi sama sastavila vladu. Nameću se dva scenarija: prvi je poslijeizborna koalicija euroskeptičnih stranaka, s drugi su ponovljeni izbori s obzirom da Matteo Salvini najavljuje kako ne želi vladati s Pokretom pet zvijezda. "Italija je daleko od rješavanja svojih starih problema, a sada ćemo imati i nove. Pripremite se za duge i složene pregovore koji će trajati mjesecima", istaknuo je za Reuters Lorenzo Codogno, bivši glavni ekonomist ministarstva financija. 

Dionice rasle
S obzirom da rezultati izbora sugeriraju političku pat poziciju, financijska tržišta nisu se uzdrmala. Indeks Milanske burze s početnih 1,5 posto pada na otvaranju nakon 13.30 sati bio je u minusu 0,6 posto dok je istovremeno europski EuroSTOXX 600 indeks ojačao 0,55 posto. Najopipljivija reakcija bila je vidljiva u tečaju eura koji je oslabio 0,15 posto na 1,2301 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close