Parlament FBiH idući tjedan odlučuje o povjerenju vladi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2013. u 15:01
Guliver/Thinkstock

Izglasavanje nepovjerenja početkom siječnja zatražila je većina zastupnika u oba doma federalnog parlamenta.

Zastupnički dom parlamenta Federacije odlučivat će 12. veljače o povjerenju entitetskoj vladi, najavio je u četvrtak predsjednik toga doma Fehim Škaljić. Nakon sjednice kolegija zastupničkog doma Škaljić je novinarimau Sarajevu kazao kako će najkasnije do 21. veljače biti zakazana i sjednica doma naroda, na kojoj će se također odlučivati o povjerenju vladi FBiH, što bi nakon višemjesečnog zastoja trebao biti novi korak u razrješavanju krize izvršne vlasti nastale još prošle godine.

Izglasavanje nepovjerenja početkom siječnja zatražila je većina zastupnika u obadva doma federalnog parlamenta, okupljena oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH i HDZ 1990.

Rezultat je to činjenice da je u sadašnjoj entitetskoj vladi osam ministara iz reda SDP-a, dok devet ministarskih mjesta još uvijek u rukama političara koji dolaze iz Stranke demokratske kacije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

SDP je koaliciju s tim strankama sklopio nakon izbora 2010. godine, no razvrgnuo ju je u lipnju 2012. godine uspostavivši istodobno savez sa SBB-om i dva HDZ-a. Taj je savez profunkcionirao na državnoj razini, no nova koalicija nije uspjela provesti smjenu izvršne vlasti na razini FBiH.

Glavnu zapreku u tome im predstavlja predsjednik FBiH Živko Budimir iz HSP-a, koji je po ustavu nositelj izvršne vlasti i jedini ima ovlasti imenovati predsjednika vlade i ministre koje onda potvrđuje parlament.

U koaliciji SDP-SBB-HDZ BiH-HDZ 1999. se nadaju kako će izglasavanjem nepovjerenja sadašnjoj vladi u parlamentu prisiliti Budimira da prihvati njihove zahtjeve i imenuje novog predsjednika vlade i ministre iz ove četiri stranke.

No prema entitetskom ustavu, eventualno izglasavanje nepovjerenja vladi u parlamentu ne obvezuje predsjednika FBiH, koji može ali i ne mora provesti smjenu vlade i imenovati novu. Budimir, koji je trenutačno na putu u SAD, do sada se nije jasno očitovao što će učiniti ukoliko parlament izglasuje nepovjerenje vladi. Tek je načelno kazao kako će se voditi ustavom i zakonima.

Komentirajte prvi

New Report

Close