Pariz za odgodu pregovora s SAD-om

Autor: Tomislav Pili , 18. ožujak 2019. u 21:59
Zaštita osjetljivih sektora/REUTERS

O pregovaračkom mandatu treba odlučiti nakon europskih izbora.

Francuska vlada smatra kako Europska unija ne bi trebala žuriti u trgovinske pregovore sa SAD-om i zahtijeva jamstva da će osjetljivi gospodarski sektori, poput poljoprivrede, biti zaštićeni.

Francuski ministar trgovine Jean-Baptiste Lemoyne izjavio je Financial Timesu kako vlada u Parizu snažno podržava europski plan sklapanja sporazuma o bescarinskoj trgovini industrijskom robom sa SAD-om.

Međutim, protivi se želji nekih država da pregovori počnu što prije. Europska komisija predstavila je u siječnju nacrt pregovaračkog mandata i zatražila je od članica njegovo brzo odobrenje kako bi otpočela pregovore i preduhitrila Trumpovu administraciju u uvođenju carina na europske automobile.

Pariz pak želi da se o tome razgovara tek nakon svibanjskih izbora za Europski parlament.

Zbog mogućnosti većeg otvaranja europskog tržišta Francuska smatra da bi odobrenje pregovoračkog mandata prije izbora dalo povoda populističkim strankama, ali i ojačalo protivljenje "žutih prsluka" politici predsjednika Emmanuela Macrona.

Parizu smeta i američki preduvjet da budući sporazum mora uključivati veće otvaranje tržišta poljoprivrednim proizvodima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close